Sepänkyläsuunnistus

Koe Sepänkylä suunnistamalla

Tiesitkö että Sepänkylässä on tori, partiolaisia ja puhuva kaari? Mustasaaren keskusta on saanut uuden kuvakartan ja kaikille sopivan suunnistus­radan.

Noin 2,5 kilometrin radan yhdeksän rastipistettä ovat Vaasa-Mustasaari oppaiden valitsemia. Lähtö ja maali sijaitsevat Ellyn torilla.

Tämä kuvarata luotiin Ellyn markkinoille 24.5.2024. Paikat ovat vierailtavissa ympäri vuoden.  Kiitos, että seuraat liikennesääntöjä, muita liikkujia ja kyläläisiä kunnioittaen.

Tässä voit katsoa, seurata linkkejä ja oppia lisää: 

Maaseudun tuoksua kaupungin rajalla 

Seppien, kalastajien ja maanviljelijöiden kylästä on maankohoamisen ja kuntaliitosten myötä tullut Mustasaaren keskus. Maaseudun ja Vaasan kaupungin naapurissa yrittäjyys ja koulut kasvavat.  Täällä ihmiset kohtaavat ja pitävät huolta toisistaan. Kävelymatkan päässä torista on palveluja, kulttuuria, toimintaa ja luontoa kaikille. Tervetuloa Sepänkylään!   

Partiolaiset Maisa Mäenpää, Liam Åbonde, Venla Keränen, Rasmus Blomqvist, Viljami Kaivolahti, Viljami Jokelainen, Aino Keränen ja partiojohtaja Karina Björninen kiipeilytelineessä sekä Carola Lithén, Astrid Wikman, kartantekijä Otto Sund, Jane Trygg-Kaipiainen, kunnanjohtaja Rurik Ahlberg ja Wilmer, Julia, Walter ja Adina Järveläinen toivottavat sinut tervetulleeksi suunnistamaan Sepänkylän keskustaan.

Lähtö ja maali: Tori ja vuotuiset markkinat on nimetty kansanedustaja Elly Sigfridsin mukaan. Lisää Ellystä kertoo Wikipedia ja Biografiskt lexikon för Finland. Hänen sisarensa Astrid Wikman on sepänkyläläinen vuodesta 1982, eläkkeellä oleva opettaja sekä aktiivinen seniori- ja laulunjohtaja. 

Start.

Rasti 1: Mustasaari tunnettiin jo 1300-luvulla. Nykyinen kunta syntyi 1973, yhdessä Björköbyn, Raippaluodon, Koivulahden ja Sulvan kanssa. Virastotalon naapurissa asuva Carola Lithén on ollut päättäjänä vuodesta 1989 lähtien. Hän on nykyään kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Kontroll 1.

Rasti 2: Kirkossa keskellä kylää on tilaa kaikille. Täältä löydät muun muassa päiväkerhon, nuorisotoimintaa ja diakonissan vastaanotto. Anne Visser-Keltto on suomenkielisen seurakunnan kirkkoherra, Miika Kallio pastori.

Kontroll 2.

Rasti 3: Senioripisteellä tapaavat ja viihtyvät eläkeläiset ja kaikenikäiset. Vanhusten kuntoprojektia johtava Diana Enlund ja vanhustenkoordinaattori Anette Hästbacka kutsuvat sisään.

Kontroll 3.

Rasti 4: Omenalaakson Senioripuisto houkuttelee monia. Adina Järveläinen on löytänyt rastin puhuvan kaaren alta.

Kontroll 4.

Rasti 5: Nuorisoseura Smedsby uf tunnetaan uudenvuoden revyistään. Mikael Gädda on ollut mukana vuodesta 1984.

Kontroll 5.

Rastil 6: Kotiseutuyhdistys Smedsby hembygdsförening huolehtii museoalueesta monine esineineen ja rakennuksineen. Axel Holmin talon tiloissa kokoontuu myös Ahjopartio.

Kontroll 6.
Kuvassa ylhäällä Venla Keränen, Rasmus Blomqvist ja Liam Åbonde, keskellä Iiris Villanen, Viljami Kaivolahti ja Iris Simpanen sekä alimpana Maisa Mäenpää, Kerttu Riippi, Enni Ståhl ja Viljami Jokelainen.
Kontroll 6.
Seppä on kylän ja kotiseutuyhdistyksen tunnus. Museoalueelta löytyy kylän viimeisen sepän paja. Kuva: Bo-Göran Byggningsbacka
Kontroll 6.
Museoalueella on talkoot joka maanantai, toukokuusta syyskuuhun, ja keskellä kesää on yhteislauluilta. Kuva: Bo-Göran Byggningsbacka

Bonusrasti: Tien varrella, sata metriä kotiseutuyhdistyksestä, rakennettiin Sepänkylän ensimmäinen koulu. Nykyään se löytyy Stundarsin museokylästä Sulvalta.

Bonuskontroll.
Bonuskontroll.
Kuva: Bo-Göran Byggningsbacka

Rasti 7: Sivistyskampuksesta tulee Pohjanmaan suurin. Jane Trygg-Kaipiainen on tehnyt työtä tulevaisuuden koulutilojen eteen. Hän on eläkkeellä oleva opettaja, palkittu kuntalainen ja kirjailija, myös mukana luomassa tiedotussivua info-mustasaari-korsholm.fi. Taustalla leikkivät Sofia ja Nathalie Granfors sekä Edward ja Adrian Buss. 

Kontroll 7.

Rasti 8: Kulttuuritalossa kukoistavat kaikille avoin kirjasto ja aikuisopisto. Kirjastosta löydät kirjoja, lehtiä, dvd-levyjä, siemenkirjasto, liikuntakirjasto ja useita digi-palveluja. Aikuisopistossa voit itse valita mitä opiskelet, kehittäen itseäsi, yhdessä muiden kanssa, luomalla sisältöä ja tarkoitusta elämään. Kirjastopäällikkö Maria Kronqvist-Berg ja opiston rehtori Monika Fröjdö toivottavat sinut tervetulleeksi.

Kontroll 8.

Valokuvaajat

Annika Granfors-Loo och Nina Buss.

Annika Granfors-Loo ja Nina Buss kuvakerhosta Fotoklubben Knäppisarna ja naapurikylä Bölestä ovat kuvanneet rastipisteitä ja ihmisiä Sepänkylässä.

Kartta

IF Femman.

Suunnistuskartan on tehnyt Otto Sund (katso ensimmäistä kuvaa), joka on syntynyt ja kasvanut Sepänkylässä ja Mustasaaren IF Femman-seurassa, joka tarjoaa seikkailuja ja toimintaa ympäri vuoden.

Kiitos Mustasaaren Aktiasäätiölle, Mustasaaren kunnalle ja kaikille jotka ovat osallistuneet Sepänkylä-suunnistuksen ja kuvakartan toteutukseen.

Vasa-Korsholm guider.

Tervetuloa opastetuille kierroksille kanssamme – Vaasa-Mustasaari oppaat.