Tieto, asenteet ja käyttäytyminen

Kunnalla on tärkeä tehtävä vaikuttaa oman henkilökunnan ja kuntalaisten asenteisiin ja käyttäytymiseen siinä, miten he voivat toimia kestävämmin työssä ja yksityiselämässä.

Sivistystoimella on erityinen tehtävä kasvattaa koko opinpolun ajan kuntalaisia ilmastotietoisuuteen, antaa heille ajankohtaista asiatietoa ja ne välineet, joita he tarvitsevat voidakseen yksin ja yhdessä viedä yhteiskuntaa kestävämpään suuntaan.

Sivistystoimi työstää parhaillaan ilmastostrategiaansa, joka valmistuu syksyksi 2023. Työ tehdään ”Hack the climate” -hankkeena yhteistyönä oppilaiden ja opettajien kesken. Opettajatiimi, jossa on edustajia jokaisesta koulusta, kokoaa materiaalin, jota voidaan käyttää kaikissa kouluissa. Jokaisella koululla tulee olla oma ilmastosuunnitelma. Syksyllä kaikkiin kouluihin luodaan ilmastotiimit, jotka koostuvat oppilaista ja opettajista. Ilmastotiimien tehtävänä on johtaa koulujen ilmastotyötä. Tiimien tulee olla oppilasjohtoisia. Koulujen ilmastotiimit kokoontuvat vuoronperään yhteisille hackathon-treffeille ratkaisemaan kunnan konkreettisia ilmastohaasteita.

Solf skola ja Mustasaaren keskuskoulu ovat vihreä lippu -kouluja.

Eläimiin ja eläintiloihin tutustuminen

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa mutta myös perusopetuksessa lapset ovat monen vuoden ajan saaneet käydä tutustumassa eläimiin muun muassa Aava Kertun Kotitilalla Vallgrundissa. Kotitilalla lapset voivat tutustua vanhaan maalaisympäristöön ja päästä jo pienenä näkemään hevosia, lehmiä, sikoja, vuohia, kanoja, kaneja, kissoja ja muita eläimiä. Eläinten hyvä ja kunnioittava kohtelu on tärkeä osa kasvatusta. Tämän tyyppisillä eläintiloilla eläimiä saa myös koskettaa ja taputtaa, mikä on lapsille usein mieluisaa.

Moni kunnan koulu on myös mukana ruotsinkielisellä Pohjanmaalla toimivassa Farmer Time -hankkeessa, jota vetää Österbottens Svenska Lantbrukssällskap yhdessä yhteistyökumppaneiden ja rahoittajien kanssa. Farmer Time mahdollistaa tuottajien ja lasten ja nuorten ryhmien keskinäisen yhteistyön. Lasten ja nuorten ryhmät ovat videopuhelujen välityksellä yhteydessä viljelijään, joka välittää puhelimensa kautta reaaliaikaista tietoa jokapäiväisestä työstään peltojen, eläinten, kasvien ja koneiden kanssa. Hankkeen puitteissa voidaan järjestää myös vierailuja viljelijän luokse.

Linkki Farmer Timesin verkkosivulle

Ruokahävikki

Kunta tekee koko ajan aktiivisesti työtä löytääkseen uusia tapoja pienentää ruokahävikkiä. Korsholms högstadium tekee yhteistyötä Vaasan Ruoka-apu ry:n kanssa ja antaa koulun ylijäämäruokaa ruoka-avulle. Virastotalon henkilökunnalla on mahdollisuus ostaa ylimääräistä lounasruokaa henkilöstön ruokalasta.

Kestävän kehityksen kursseja

Mustasaaren aikuisopisto järjestää kursseja kestävästä kehityksestä.