Liikenne ja kuljetus

Liikenne ja kuljetukset aiheuttavat merkittäviä hiilidioksidipäästöjä ja muuta saastetta, joka vaikuttaa ilmastoon ja terveyteen negatiivisesti. Tilastot osoittavat, että tieliikenne on suurin yksittäinen päästötekijä kunnassa: lähes kolmannes päästöistä johtuu siitä.

Kunta ei voi toimijana muuttaa yksittäisten asukkaiden käyttäytymistä tai asenteita joukkoliikenteen käyttämisen tai ympäristöystävällisemmän ajoneuvon hankinnan suhteen. Sen sijaan kunta voi ennaltaehkäistä ja olla hyvänä esimerkkinä ilmastoviisaiden ratkaisujen tekemisessä liikenteessä ja kuljetuksissa.

Pyöräilyn ja kävelyn edistäminen

Mustasaaren kunta laatii vuonna 2022 kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman. Ohjelman tavoitteena on luoda suunnitelma toimenpiteistä, joilla kävelyä ja pyöräilyä edistetään tulevina vuosina. Kunnan asukkailla ja muilla alueella liikkuvilla oli mahdollisuus osallistua suunnitteluun ja kartoitustyöhön sähköisen kyselyn avulla maaliskuussa 2022. Kyselyyn vastasi yli 800 henkilöä. Edistämisohjelmassa huomioidaan jalankulku- ja pyöräverkon kehittäminen, palvelut, asenteet ja viestintä.

Teksti, text: Pyöräilykunta Mustasaari.

Mustasaaren kunta kuuluu Pyöräilykuntien verkostoon

Pyöräilykampanja Kilometrikisa

Mustasaaren kunta osallistuu kansalliseen pyöräilykampanjaan Kilometrikisa 1.–22.9. Osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä osoitteessa www.kilometrikisa.fi.

Syötä joukkueen osallistumiskoodiksi ”KoMu12345”.

Jos käytössäsi on sovellus Polar Flow tai Strava, pyöräillyt kilometrit pystyy synkronisoimaan automaattisesti Kilometrikisan kalenteriin.

Lue ohjeet Polar Flowin ja Stravan kilometrikisan synkronointiin

Vuokraa pyörä

Voit vuokrata maailmanperintöpyörän, jolla pääset tutustumaan Merenkurkun saaristoon. Pyöriä voi vuokrata seuraavista paikoista:

  • Maailmanperintöportti, Raippaluodon silta
  • Café & Restaurant Salteriet, Björkö
  • Sommaröhallen, Södra Vallgrund

Maailmanperintöpyörän vuokraaminen maksaa 10 euroa/päivä ja 5 euroa/4 tuntia. Pyöräilykypärä sisältyy.

Voit myös lainata pyörän Raippaluodon vierassatamasta. Tämän palvelun tarjoaa Replot båtklubb.

Pyöräilyloma Mustasaaressa

Seuraamalla alla olevaa reittiehdotusta näet suurimman osan Mustasaaresta kolmessa päivässä. 

Karta: Cykelsemester

Lue lisää pyöräilylomasta Mustasaaressa

Joukkoliikenne

Mustasaaren kunnan ja Vaasan kaupungin yhteinen alueellinen joukkoliikenne Lifti aloittaa toimintansa elokuussa 2022. Uudistus tähtää entistä sujuvampaan matkantekoon, lyhyempiin matka-aikoihin ja tiheämpiin vuoroväleihin erityisesti ruuhka-aikaan.

Linja 6 on Sepänkylän ja Kivihaan runkolinja, jolla on suora yhteys Vaskiluotoon. Linjaa voidaan tulevaisuudessa Mustasaaressa jatkaa Koivulahden tai Karperön ja Raippaluodon suuntiin. Linjan myötä joukkoliikenteen palvelutaso paranee huomattavasti erityisesti Sepänkylässä ja nykyinen tunnin vuoroväli tihenee puoleen tuntiin.

Kyläbussi

Kyläbussi on Mustasaaren kunnan asukkailleen tarjoama palvelu. Kyläbussi on tarkoitettu helpottamaan kaikkien kuntalaisten arkea! Bussin voi tilata kotiovelle soittamalla kyläbussin tilausnumeroon 050 573 3142 päivää ennen haluttua matkaa. Hinta on vain 2,50 euroa yhteen suuntaan.

Kyläbussi noutaa kotiovelta ja antaa siten lisäapua lapsiperheille, liikuntarajoitteisille ja vanhuksille sekä painavien ostoskassien kantamiseen.

Sähköautojen lataus

Mustasaaren kunnalla on sähköautojen latauspisteitä virastotalon, kulttuuritalon ja terveyskeskuksen pysäköintialueilla. Palvelusta vastaa Virta-niminen yritys. Kuka tahansa voi käyttää latauspisteitä, ja ne löytyvät Virran sovelluksesta.

Auton lataus maksaa 0,15 euroa kilowattitunnilta sekä 0,70 euroa tunnilta. Kustannusten lasketaan kattavan investoinnit sekä käytön. Kunta seuraa tilannetta ja tarkistaa hintaa tarpeen mukaan.

Virta-sovelluksella voit

  • löytää latausasemia kartalta
  • tarkastella hintoja
  • varata latauspisteitä etukäteen
  • aloittaa ja lopettaa latauksen.

Kunta siirtyy ympäristöystävällisiin autoihin ja ajoneuvoihin

Kiinteistötoimi ja tekniset palvelut ovat eniten autoilla liikkuvat kunnan yksiköt. Sitä mukaa kuin nykyinen autokanta vaihtuu, kunnan tulee tutkia vaihtoehdot ja hankkia nykyaikaisia, ympäristöystävällisiä autoja. Myös kunnan kirjastoauto vaihdetaan ympäristöystävällisempään malliin, kun on aika hankkia uusi.

Kunnalla on kaksi sähköpyörää, joita työntekijät voivat käyttää työpäivän aikana siirtyessä paikasta toiseen.