Tietoa kunnasta

Kuntakoodi
Pinta-ala yhteensä
Maapinta-ala
metsää
peltomaata
Vesipinta-ala
Rantaviiva
Rakennuskaavoitettu alue
Väkiluku 31.12.2021
Asukastiheys
499
3 606 km²
847 km²
52 131 ha
15 130 ha
2 759 km²
1 600 km
865 ha
19 536
22,8 as./km²
Karta, Finland.

Mustasaaren historiaa pystytään seuraamaan aina vuoteen 1348, jolloin pitäjän nimi mainitaan ensimmäisen kerran virallisessa tekstissä – kauppavapautta koskevassa kuninkaankirjeessä. Kunnan 650-vuotisjuhlia vietettiinkin vuonna 1998.

Mustasaaren historia on samalla Vaasan kaupungin ja Pohjanmaan historiaa. Graniittiristi Korsholman linnan (Chrysseborg) raunioilla kuvaa kristinuskon ensimmäisiä voittoja Pohjanmaalla: ”Tänne pohjan pakanoille pyhä risti rakettihin”. Linna rakennettiin maanpuolustukseksi 1370-luvulla ja kuninkaankartano mallitilaksi Pohjanmaan talonpojille 1550-luvulla. Korsholman linnasta hallittiin vuosisatoja koko Pohjanmaata ja ajoittain myös Ruotsin nykyistä Västerbottenin lääniä. 

Nykyinen Mustasaari

Nykyinen Mustasaari muodostettiin vuonna 1973, kun viisi lähikuntaa Björköby, Musta­saari, Koivulahti, Raippaluoto ja Sulva yhdistyivät. Musta­saaressa on nyt noin 19 300 asukasta, joista 69 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia ja 29 prosenttia suomea.

Mustasaari on saaristokunta. Kunnan pinta-ala on yhteensä noin 3 600 km², josta maa-alueita on 846 km².

Maan­kohoaminen alueella on erittäin nopeaa, ja kunnan maapinta-ala kasvaakin vuosittain noin 20 hehtaaria.

Mustasaari on moni-ilmeinen kunta. Täällä on saaristoa, merta ja mannerta, taajamia ja haja-asutusalueita, teollisuus­alueita ja viljapeltoja sekä seudu­n historiasta kertovia muisto­merkkejä.

Mustasaari on vetovoimainen tulomuuttokunta, joka tarjoaa maan viihtyisimpiin kuuluvia asuinympäristöjä. Palveluita ja infrastruktuuria kehitetään jatkuvasti vastaamaan asukkaiden tarpeisiin. Samalla vaalimme perinteitä ja haluamme säilyttää saaristokunnan positiiviset erityis­piirteet myös kasvavassa Musta­saaressa.

Vierailusi Mustasaaressa

Mustasaaressa riittää nähtävää. Tee löytöretki Merenkurkun saaristoon, vieraile Stundarsin käsityöläiskylässä tai vaella Söderfjärdenillä. Näkemisen arvoinen on myös Suomen pisin silta, Raippaluodon silta, joka johtaa vierailijat maa­ilman­perintöalueelle.

Mustasaaressa meri ja merielämykset ovat aina lähellä. Saaristossa voit esimerkiksi vaeltaa, meloa, soutaa, purjehtia, risteillä, kalastaa tai uida. Halutessasi voit myös tilata retkelle mukaan asiantuntevan oppaan.

Maailmanperintöalue tar­joaa mieleenpainuvia muistoja. Myös mantereella on oikeita rentoutumisen keitaita sekä merkittyjä vaellus- ja pyöräilyreittejä. Paljon hauskaa tekemistä ja näkemistä ulkoilma­elämästä nauttivalle vieraili­jalle sekä virkistystä koko perheelle.

Kohtaamispaikkoja on paljon, ohjelmaa ja seuraa löytyy aktiivisille ja hiljai­suutta sitä kaipaaville. Ihmiset ovat aitoja ja vieraanvaraisia. Lyhytkin vierailu antaa paljon. Nauti joka hetkestä!

Tunnusomaisinta kunnalle on:

  • elinvoimainen saaristo 
  • kukoistava kulttuurielämä, etunenässä Korsholman Musiikkijuhlat ja Stundarsin museo ja kulttuurikeskus 
  • maan pisin silta – vuonna 1997 valmistunut Raippaluodon silta 
  • Euroopan suurimpiin kuuluva urheiluhalli – Botniahalli – johon mahtuu täysimittainen jalkapallokenttä ja 400 m juoksuradat 
  • tutkitusti paras elämänlaatu 
  • Söderfjärden, jonka tasangon synnytti todennäköisesti meteoriitti 520 miljoonaa vuotta sitten ja joka nykyisin käsittää 2 300 ha ensiluokkaista peltomaata.