Museot

Stundars

Stundarsin 70 rakennuksen kokonaisuus muodostaa Suomen suurimman ulkomuseon. Museo kuvaa elämää ruotsinkielisen Pohjanmaan maalaiskylässä 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa niin talonpoikien kuin käsityöläisten ja tilattomienkin näkökulmasta. Museokylässä on muun muassa maalaiskauppa, kyläkoulu, maatalo ja suuri joukko käsityöläisten pajoja, jotka ovat edelleen käytössä.

Stundars on kesäaikaan säännöllisesti auki juhannusta seuraavan viikon jälkeen ja siitä elokuun puoliväliin. Toimintaa ja tapahtumia järjestetään ympäri vuoden ja esittelyn tai jonkin muun museon ohjelman voi tilata ryhmille. Alueella järjestetään taidenäyttelyjä ja muita kulttuuritapahtumia, ja kesäaikaan museon kahvila ja kauppa palvelevat vierailijoita.

Lisätietoja löytyy Stundarsin verkkosivuilta.

Käyntiosoite:
Stundarsintie 5, Sulva

Gransösundin saaristolaismuseo 

Granösundin saaristolaismuseo antaa kuvan Raippaluodon saariston elämästä niinä aikoina, kun suurin osa väestöstä vielä sai elantonsa perinteisistä elinkeinoista kuten kalastuksesta, metsästyksestä, maanviljelystä sekä käsityötaidoista. 

Lisätietoja Granösundin saaristolaismuseosta löytyy Granösundin verkkosivuilta.

Käyntiosoite:
Bulleråsvägen 320, Södra Vallgrund

Mårtesin talomuseo ja Bodback

Mårtesin talo rakennettiin 1844 ja toimii nyt kotiseutumuseona. Täällä on esillä kylän vanhimpia Björkö-kaappeja, kylän ensimmäinen radio, vanhoja tekstiilejä sekä myös nykyaikaisempaa esineistöä, joka kertoo, miten talo on kehittynyt omistajiensa mukana halki vuosikymmenten. Tilaan kuuluu myös moottorimuseo ja sotilaan tupa.

Bodback

Bodback on satama, ja se kuhisi elämää aina 1940-luvulle, jolloin maankohoaminen pakotti björköläiset siirtämään kalasataman Svedjehamniin. Bodback on elävä maisemakortti menneestä ajasta. Täällä voit tutustua hylkeenpyyntivajaan, kalastukseen ja veneisiin sekä nähdä ylämaankarjaa, joka laiduntaa alueella ja ennen kaikkea nauttia rauhallisesta miljööstä.

Lisätietoja Mårtesin talomuseosta ja Bodbackista löytyy Mårtesin verkkosivuilta.

Käyntiosoite:
Uppbyggted 71, Björköby

Raippaluodon kotiseutumuseo

Raippaluodon kotiseutumuseo kuvaa tyypillistä saaristolaistilaa. Kokoelmissa on sekä käyttöesineitä ja huonekaluja 1700–1800-luvuilta että käsinommeltuja vaatteita nuorille ja vanhoille.

Lisätietoja Raippaluodon kotiseutumuseosta löytyy museon kotisivuilta.

Käyntiosoite:
Aleksanterinkatu 50, Raippaluoto 

Smedsby hembygdsförening

Smedsby hembygdsförening rf harjoittaa pienimuotoista museotoimintaa keskellä Mustasaarta. Nykyisessä Sepänkylässä ei ole enää jäljellä paljon siitä, mikä osoittaisi sen olleen ennen ihan tavallinen maalaiskylä. Maanviljely oli tärkein elinkeino, mutta Sepänkylässä on myös asunut monenlaisia käsityöläisiä. Seppiä ja pajoja on ollut ennen useita. Siitä kylä on kai saanut alun perin nimensä Sepänkylä.

Yhdistys järjestää säännöllisesti lähipäiväkotien lapsille opastuksia ja työnäytöksiä. Heinäkuussa järjestetään perinteinen yhteislauluilta pihapiirissä.

Lisätietoja Smedsby hembygdsföreningistä löytyy verkkosivuilta Kulturarv i nutid.

Käyntiosoite:
Sepänkyläntie 253, Sepänkylä

Västerhankmo hembygdsförening

Västerhankmon kotiseututalo keskittyy maanviljelykseen. Näytteillä on käyttöesineitä, maanviljelyskoneita ja -välineitä, esimerkiksi Hankmon äes. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon työnäytöksissä ja vanhan mallin mukaan valmistetuissa esineissä.

Västerhankmon kotiseututalon rakennus pystytettiin vuonna 1879 kansakouluksi, jossa oli koulusali, veistosali ja opettajan asunto sekä alakoulu ullakolla.

Lisätietoja Västerhankmo hembygdsföreningistä löytyy Pohjanmaan museoportaalista.

Käyntiosoite:
Västerhankmontie 254, Västerhankmo

Koivulahden kotiseutumuseo

Lisäteitoja Koivulahden kotiseutumuseosta löytyy verkkosivuilta Kulturarv i nutid.

Käyntiosoite:
Koivulahdentie, Koivulahti

Österhankmo hembygdsförening

Lisätietoja Österhankmo hembygdsföreningistä löytyy verkkosivuilta Kulturarv i nutid.

Käyntiosoite:
Österhankmontie 689, Österhankmo

Åken museo

Åken museo on Kunin om museo jonka Åke Forsman on itse perustanut ja rakentanut. Museossa on menneen ajan käyttöesineitä, työkaluja, keittiöastioita, sisustusesineitä, kulkuneuvoja yms.

Varaa aika vierailulle puh. +358 50 435 9741.

Käyntisosoite:
Kunitie 111, Kuni