Sinilevät – Syanobakteerit

Kun sinilevästä tehdään havainto yleisellä uimarannalla, siitä laitetaan uimarannalle ilmoitus, jossa varoitetaan uimisesta sinileväkukinnan aikana. Jos vesi on levästä vihreänä tai jos vedenpinnassa on leväpeite, ei vedessä tulisi uida. Pienet lapset ja lemmikkieläimet on pidettävä kauempana rannasta, jotta ne eivät niele leväpitoista vettä. Levätilanne voi muuttua nopeasti erityisesti merenrannoilla. Tuulet ja virtaukset voivat liikutella sinileviä niin että sinilevän määrä vedessä muuttuu nopeasti saman päivän aikana.

Sinilevien eli syanobakteerien määrä lisääntyy yleisesti kesän loppua kohden. Pieni määrä sinilevää näyttää vedessä kellertäviltä tai vihertäviltä siitepölyhippusilta. Tyynellä säällä sinilevät muodostavat veden pintaan huntumaisen vihreän kalvon. Sinileväesiintymä voi näyttää erilaiselta riippuen paikasta ja runsaudesta. Runsas sinileväesiintymä värjää veden pinnan ja rannan vihreäksi tai keltavihreäksi hernekeitoksi. Kun levämassa kuivuu, se voi muuttua väriltään sinivihreäksi tai turkoosiksi. Sinilevä haisee maamaiselta, homeiselta ja tunkkaiselta.

Kun halutaan tutkia, onko kyseessä sinileväesiintymä, voidaan ottaa vettä läpinäkyvään astiaan ja tarkastella sitä valoa vasten. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä hiutaleina tai tikkuina. Kun veden annetaan seistä hetken aikaa, levät nousevat veden pintaan.

Tietoa levätilanteesta löytyy ympäristöhallinnon verkkosivuilta.