Varautuminen sähkökatkoihin

Talvena 2022-2023 suomalaisia kehotetaan varautumaan sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Tavoitteena on, että mahdolliset sähkökatkot vaikuttavat kunnan toimintaan niin vähän kuin mahdollista.

Sähköpula syntyy, kun Suomessa käytetään enemmän sähköä kuin sitä tuotetaan tai tuodaan ulkomailta. Jos pienempi kulutus ja muut toimenpiteet eivät riitä, kiertävät lyhytaikaiset sähkökatkokset voivat olla keino ehkäistä suurta valtakunnallista häiriötä sähkönjakelussa.

Sähkökatkon aikana alueen katuvalaistus ja liikennevalot eivät toimi. Tuolloin noudatetaan liikennemerkkien mukaista väistämisvelvollisuutta.

Liikenne ja vedenjakelu sähkökatkon aikana

Liikenteessä kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta ja noudattaa oikeat nopeudenrajoitukset tiellä. Kannattaa myös käyttää heijastimia ja varmistua siitä, että pyörän valaistus toimii.

Vesilaitoksilla ja pumppaamoilla on käytössään varavoimaa, siksi vedenjakelu toimii myös mahdollisten sähkökatkojen aikana.

Asukkaita kehotetaan kuitenkin välttämään vedenkäyttöä sähkökatkojen aikana jotta jätevesi ei kuormita jätevesipumppaamoja liikaa. Jätevesipumppaamoilla ei ole käytössään varavoimaa.

Jotta jätevettä ei päädy kiinteistöjen kellareihin, vesistöihin ja maastoon, kaikki, joilla on kunnallinen viemäriliittymä, pyydetään välttämään suihkussa käyntiä, kylpyjä, tiskaamista, pyykinpesua sekä vessan huuhtelua sähkökatkon aikana.

Muista nämä asiat sähkökatkojen aikana ja kun säästät sähköä:

  • Vältä veden käyttämistä jo puoli tuntia ennen suunniteltua sähkökatkoa sekä sen aikana, jotta et tuota jätevettä.
  • Varmista, ettei lämpötila laske nollan alapuolelle eikä vesimittari jäädy.

Vesihuoltolaitoksen päivystys

Mustasaaren vesihuoltolaitos päivystää 24t/vrk, ja päivystäjät palvelevat normaalien virka-aikojen ulkopuolella seuraavissa numeroissa:

Mantereella: 050 380 2020
Raippaluodon–Björköbyn–Köklotin alueella 044 727 7355 tai 044 727 7329

Normaalina virka-aikana olemme tavoitettavissa seuraavissa numeroissa:

Linkki yhteystietoihin.

Tarkista oma varautumisesi

Tarkista, onko oma varautumisen tasosi riittävä. 72 tunnin ohje kotitalouksille koskee myös vettä.

Linkki 72 tuntia-sivulle.

Fingridin sivuilla voi seurata Suomen sähköverkon tilannetta reaaliajassa. Linkki Fingridin sivuille.