Saavutettavuus

Kirjastossa on kaikenlaisille lukijoille sopivia kirjoja, esimerkiksi selkokirjoja eri-ikäisille ja kirjoja eri kielillä.

Lukemaan opettelevien kirjat ja selkokirjat

Helppolukuiset kirjat on tarkoitettu juuri lukemaan oppineille lapsille. Kirjoissa on lyhyitä virkkeitä, iso kirjasinkoko ja kuvia. Helppolukuisten kirjojen selkämyksessä on vaaleanpunainen tarra. Osa helppolukuisista kirjoista on kirjoitettu suuraakkosin, ja niiden selkämyksessä on vaaleanpunaisen tarran lisäksi myös vihreä tarra. Lisäksi on tavutettuja suomenkielisiä kirjoja, joiden tarran väri on keltainen.

Selkokirjoja on myös isommille lapsille sekä nuorille, jotka kokevat lukemisen vaikeaksi. Selkokirjojen virkkeet ovat lyhyitä, eikä niissä käytetä pitkiä tai vaikeita sanoja. Selkokirjat tunnistaa selän keltaisesta pisteestä.

Celia

Jos oppilaalla on painettujen kirjojen lukemista vaikeuttava lukemiseste, hänellä on oikeus saada saavutettavuuskirjasto Celian asiakkuus. Celia on kansallinen kirjasto, joka tarjoaa erilaisia saavutettavia kirjoja. Opettaja voi rekisteröidä oppilaan suoraan Celiaan. Lisätietoja: www.celia.fi.

Muut kielet

Pääkirjastossa on lasten ja nuorten kirjoja muun muassa englannin, saksan, ranskan, arabian ja venäjän kielellä. Kirjastolla on lisäksi mahdollisuus lainata aineistoa muilla kielillä Helsingissä sijaitsevasta Monikielisestä kirjastosta. Näitä aineistoja voi lainata myös sivukirjastojen kautta.