Aineistot ja palvelut

Kirjastossa voi muun muassa lainata monen kielisiä kirjoja, lukea lehtiä, käyttää verkkoyhteyttä ja osallistua erilaisiin tapahtumiin. Kirjaston palvelut ovat maksuttomia, ja kirjasto on avoinna kaikille. Mustasaaren kirjastoon kuuluvat pääkirjasto Sepänkylässä, Koivulahden kirjasto, Sulvan kirjasto, Raippaluodon kirjasto, Björköbyn kirjasto ja kirjastoauto. Kirjastoauto pysähtyy yli 60 paikassa ympäri kuntaa.

Kirjastokortti

Kirjojen ja muun aineiston lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti. Sama kirjastokortti toimii kaikissa Mustasaaren kirjastoissa ja kirjastoautossa. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja kortin omistaja on vastuussa kortilla lainatusta aineistosta. Kun haluat lainata aineistoa, näytä kirjastokorttiasi lainaustiskillä. Pääkirjastossa sekä Koivulahden ja Raippaluodon kirjastoissa voi aineistoa lainata myös lainausautomaatilla. Tietyt kirjaston palvelut edellyttävät kirjastokortin lisäksi myös salasanaa eli PIN-koodia. PIN-koodin saa kirjaston henkilökunnalta. Lisätietoja lainausehdoista on käyttösäännöissä, jotka saa kirjastosta tai löydät sivulta Lainaustietoa ja käyttösäännöt.

Laina-ajat

Kirjojen laina-aika on 28 päivää ja aikakauslehtien, elokuvien, musiikin ja liikuntavälineiden laina-aika on 14 päivää. Jos et palauta lainaamaasi aineistoa ajoissa, joudut maksamaan myöhästymismaksun. Jos kukaan muu ei ole varannut lainaamaasi aineistoa eli ole jonossa, lainan voi uusia. Lainan voi uusia verkkokirjastossa osoitteessa fredrika.finna.fi tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Lainan saa palauttaa mihin tahansa Mustasaaren kirjastoon tai kirjastoautoon. Jos kirjasto on kiinni, lainan voi palauttaa sisäänkäynnin yhteydessä olevaan palautusluukkuun.

Aineistot

Kirjastossa on paljon erilaisia aineistoja, joita voi lainata kirjastokortilla. Kirjaston henkilökunta auttaa mielellään etsimään aineistoa. Jos etsimäsi aineisto on lainassa, voit varata sen. Varauksen voi tehdä verkkokirjastossa osoitteessa fredrika.finna.fi tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Saat ilmoituksen sähköpostitse tai tekstiviestillä, kun varaamasi aineisto on haettavissa. Jos etsimääsi aineistoa ei löydy Mustasaaren kirjastoista, voit tehdä kaukolainan. Se tarkoittaa, että lainaamme aineiston jostain toisesta kirjastosta Suomessa tai ulkomailla. Kaukolaina on maksullinen. Lue lisää kaukolainoista. Kirjasto ottaa myös vastaan hankintaehdotuksia. Hankintaehdotuksia voi tehdä osoitteessa fredrika.finna.fi tai suoraan kirjaston henkilökunnalle.

Verkkokirjasto

Mustasaaren kirjasto kuuluu Fredrika-kirjastoihin yhdessä kymmenen muun Pohjanmaan kunnan kirjastojen kanssa. Fredrika-kirjastojen yhteinen verkkokirjasto on osoitteessa fredrika.finna.fi. Verkkokirjastossa voi tehdä hakuja kirjaston kokoelmista, uusia lainan ja varata aineistoa. Verkkokirjastossa on myös tietoa tulevista kirjaston tapahtumista. Kun haet aineistoa kirjaston kokoelmista, hakutuloksissa näkyvät kaikkien Fredrika-kirjastojen aineistot. Mustasaaren kirjaston aineistot tulevat näkyviin valitsemalla Rajaa hakua -valikosta kirjastoksi Mustasaari. Hakua on mahdollista rajata myös muilla tavoin. Aineiston varaamista tai lainan uusimista varten verkkokirjastoon on kirjauduttava kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

E-palvelut

E-palvelut ovat tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla käytettäviä sähköisiä palveluita. Kirjaston e-palveluissa voi lukea kirjoja ja lehtiä, kuunnella äänikirjoja ja katsoa elokuvia. Lisätietoja e-palveluista on erillisessä esitteessä ja verkkosivuilla fredrika.finna.fi sivun yläosan valikossa E-aineistot.

Celia-äänikirjapalvelu

Celian äänikirjoja voivat käyttää henkilöt, joille tavallisen kirjan lukeminen on esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi vaikeaa. Kysy lisää kirjaston henkilökunnalta.

Kirja tulee-palvelu

Kirja tulee-palvelu on suunnattu mustasaarelaisille, jotka eivät esimerkiksi iän, sairauden tai liikuntaesteen vuoksi voi itse asioida kirjastossa tai kirjastoautossa. Toimintaperiaatteena on, että kirjaston henkilökunta kokoaa sinulle säännöllisesti kirjakassin. Omainen tai ystävä voi hakea kirjakassin kirjastosta, jonne kassi myös palautetaan. Jos kirjakassia ei ole mahdollista noutaa, kuljetus järjestetään muulla tavalla. Palvelu on maksuton.

Siemenkirjasto

Siemenkirjastossa on sekä hyötykasvien että kukkien siemeniä. Kirjastosta voi lainata siemeniä keväällä ja uudet siemenet voi palauttaa kirjastoon syksyllä. Siemenkirjasto sijaitsee pääkirjastossa.

Liikuntakirjasto

Liikuntakirjasto sisältää laajan valikoiman erilaisia urheiluvälineitä kaikenikäisille ja jokaiseen vuodenaikaan. Välineet lainataan kirjastokortilla samalla tavalla kuin kirjaston muu aineisto, ja laina-aika on 14 päivää. Liikuntakirjasto sijaitsee pääkirjaston tiloissa, mutta välineitä voi tilata noudettavaksi myös kunnan sivukirjastoista. Lainassa olevat välineet ovat myös varattavissa. Lisätietoa löydät vapaa-aikatoimen verkkosivulta.

Tietokoneet ja verkkoyhteys

Kaikissa kirjastoissa on langaton verkkoyhteys. Pääkirjastossa sekä Koivulahden ja Sulvan kirjastoissa on myös tietokoneita, joilla voi käyttää verkkoyhteyttä. Kaikissa kirjastoissa on mahdollista kopioida tai tulostaa yksittäisiä asiakirjoja. Palvelu on maksullinen.

Omatoimikirjastot

Koivulahden kirjasto on omatoimikirjasto. Se tarkoittaa, että kirjastoa voi käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella eli kun paikalla ei ole henkilökuntaa. Kirjastoon pääsee sisälle kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Palvelun käyttäminen edellyttää, että olet vähintään 15-vuotias ja olet allekirjoittanut käyttösopimuksen.

Lukupiirit ja tapahtumat

Mustasaaren kirjastossa on kolme lukupiiriä, jotka kokoontuvat säännöllisesti pääkirjastoon keskustelemaan kirjoista: Kirjakerho, Läs och tyck ja English book club. Lukupiirit ovat avoinna kaikille. Kirjasto järjestää myös erilaisia tapahtumia kuten kirjailijavierailuja ja satutuokioita. Lisätietoja ajankohtaisista tapahtumista on osoitteessa fredrika.finna.fi ja kirjaston sosiaalisen median kanavilla.

Sosiaalinen media

Kirjasto on Facebookissa ja Instagramissa. Näillä kanavilla jaetaan kirjavinkkejä ja tiedotetaan ajankohtaisista asioista. Kirjastolla on myös Facebook-ryhmä Korsholm läser – Mustasaari lukee, jossa kuka tahansa voi jakaa kirjavinkkejä.