Pyöräilyloma Mustasaaressa

Hyppää pyörän selkään ja lähde tutustumaan Mustasaareen! Seuraamalla tätä reittiehdotusta näet suurimman osan Mustasaaresta kolmessa päivässä. Koko reitti on jaettu osuuksiin, jotka ehtii kiertää yhdessä päivässä. Koska reittiehdotus on vain ehdotus, voit halutessasi lyhentää tai pidentää reittiä tai edetä reittiehdotusta nopeammin.

Reitti kulkee sekä asvaltti- että hiekkateitä.

Näet Mustasaaren tärkeimmät nähtävyydet, kuten Stundarsin, Söderfjärdenin, Raippaluodon sillan ja Svedjehamnin. Reitti kulkee sekä saaristossa että mante­reella. Päivämatkat ovat 50–70 kilometriä. Reitin kokonaispituus on 180–200 kilometriä. 

Reittiehdotus perustuu siihen, että yövyt teltassa jokamiehenoikeutta nou­dattaen. Jos haluat asua mukavammin, joudut hiukan mukauttamaan reittiä. Reitin varrella on kahviloita ja ravintoloita sekä ruokakauppoja.

Reitillä pärjäät aivan tavallisella pyörällä. Tavara­teline helpottaa varusteiden kuljettamista, sillä tarvitset teltan, makuupussin, lämmintä vaatetta illoiksi, vaihto­vaatteet ja parin varakenkiä sateen varalta. Muista huolehtia, että pyörän renkaissa on tarpeeksi ilmaa ja ketjut on öljytty. Ota mukaan myös ylimääräiset sisäkumit, pumppu ja työkaluja rengasrikon varalta.

Karta: Cykelsemester

Reitti kolmessa päivässä

1. päivä

Sepänkylä – Söderfjärden – Karkkimala, 50–60 km

Sepänkylä – Vanha Vaasa ,7 km
Vanha Vaasa – Sulva, 14 km
Sulva – Söderfjärden, 7 km
Söderfjärden – Sulva, 9 km
Sulva – Vikby, 7 km
Vikby – Helsingby, 4 km
Helsingby – Karkkimala, 3 km

Katso tarkempi reittikuvaus

Reitti lähtee Sepänkylästä ja suuntaa Vanhaan Vaasaan, missä on keskiaikaisen Pyhän Marian kirkon rauniot, Korsholman linnan vallit ja Mustasaaren kirkko. Vanhasta Vaasasta jatketaan lento­kentän kautta Sulvaa kohti. 

Perillä Sulvalla kohteena on Söderfjärden. Mahdolli­suuksia on kaksi: voit joko kiertää Söderfjärdenin tai mennä sen poikki. Jos haluat lyhentää päivämatkaa, voit jättää Söderfjärdenin väliin. Sulvalla on paljon muutakin nähtävää. 

Sulvalla on mahdollisuus yöpyä, mutta suunnitelman mukaan matka jatkuu suoraan Etelä-Mustasaareen. Ruoka­ostokset kannattaa tehdä Sulvalla. Nyt kuljetaan pienempiä ja mutkaisempia teitä Tölbyn ja Vikbyn kautta. Tuovilassa ohitetaan kivisilta. Nyt ei ole enää pitkä tauko­paikalle Karkkimalan vanhalle myllylle, joka on päivän reitin päätepiste.

2. päivä

Karkkimala – Jokikylät – Koivulahti – Petsmo – Raippaluodon silta, 60 km

Karkkimala – Veikkaala – Voitila, 10 km
Voitila – Kuni, 10 km
Kuni – Koivulahti, 6 km
Koivulahti – Västerhankmo, 7 km
Västerhankmo – Petsmo, 4 km
Petsmo – Koskö, 7 km
Koskö – Jungsund, 7 km
Jungsund – Grönvik, 3 km
Grönvik – Raippaluodon silta, 5 km

Katso tarkempi reittikuvaus

 

Toinen päivä aloitetaan pyöräile­mällä avoimen maiseman halki, kunnes tullaan Veikkaalaan. Pyöräillään Kyrön­joen yli ja jatketaan pitkin jokivartta. Voitilassa tie puikkelehtii lähellä taloja. Täällä voit nähdä kosken läheltä tai pysähtyä Joki­kirkolle.

Vallvikista seurataan mäkistä ja mutkaista hiekkatietä metsän läpi Kuniin. Voit halutessasi lyhentää reittiä ja pyöräillä suoraan Koivu­lahteen. Koivulahdessa voit taas tehdä ruokaostoksia tai pysähtyä kahville johonkin leipomoista.

Sitten matka jatkuu kohti Västerhankmoa. Täällä tie kiemurtelee punaisten tupien välistä. Petsmossa voit tutustua merenläheiseen asumiseen ja uimarantaan ennen kuin jatkat pikkuteitä eteenpäin Kosköhön. Kosköstä otetaan vielä vauhtia päivän viimeiseen kohteeseen. Matka vie hiekkatietä Jungsundiin ja lähelle merta.

Grönvikissä voit käydä uimassa tai jatkaa kohti Raippaluodon siltaa, jonne päivän reitti päättyy. Täällä voit ihailla siltaa illan hämyssä ja ehdit vielä saada jotain syötävääkin.

Vinkki: Voit pidentää pyöräilymatkaa poikkeamalla Öster­hankmoon. Österhankmosta pitää palata takaisin samaa tietä. Västerhankmon ja Österhankmon väli on 8 kilometriä. Jos haluat, voit pidentää pyörälenkkiä myös poikkeamalla Köklotissa. Se on varmasti poikkeamisen arvoista, mutta silloinkin joudut polkemaan samaa tietä takaisin. Alskatin ja Norr­skatin väli on 19 kilometriä. Kök­lotiin on matkaa 14 kilometriä.

Reittikuvaus Västerhankmo – Österhankmo

Reittikuvaus Alskat – Köklot – Norrskat

3. päivä

Raippaluodon silta – Svedjehamn – Raippaluoto – Sepänkylä, 60–70 km

Raippaluodon silta – Raippaluoto, 5 km
Raippaluoto – Björkö, 16 km
Björkö – Svedjehamn, 2 km
Svedjehamn –Raippaluoto, 18 km
Raippaluoto – Karperö, 19 km
Karperö – Sepänkylä, 6 km

Katso tarkempi reittikuvaus

Nyt alkaa jo reitin päätepiste häämöttää. Ennen kuin tie vie maailmanperintöalueelle, voit pistäytyä vielä Maailman­perintö­portissa. Raippa­luo­dossa voit ajaa kirkon kautta ja ehkä satamaan. Raippa­luo­dosta saat polkea vähän pidemmästi ennen kuin saavut pengertietä pitkin Björköhön.

Björkössä voit pyöräillä kylän läpi ennen kuin jatkat Svedjehamniin. Björkössä ja Svedjehamnissa on paljon näkemistä ja tekemistä, joten täällä kuluu helposti pari tuntia, ellei halua kiirehtiä.

Svedjehamnissa voi hyvin telttailla, mutta suunnitelman mukaan reitin viimeinen osuus pyöräillään vielä illalla. Kun Raippaluodon silta on ylitetty, matkaa ei ole enää pitkästi jäljellä. Jos haluat, voit pulahtaa iltauinnille Karpe­rön uimarannalla ennen kuin pyöräilet viimeiset kilometrit takaisin Sepän­kylään.

Vinkki: Jos haluat viettää päivän saaristossa, voit pyöräillä myös Vallgrundin ja Klobb­skatin suuntaan. Välimatka Raippaluodosta Sommarö­sundiin on 13 kilometriä ja Raippaluodosta Klobbskatiin 26 kilometriä. Voit myös jakaa kolmannen päivän reitin kahdelle päivälle ja yöpyä Björkössä

Reittikuvaus Raippaluoto – Sommarösund

Reittikuvaus Raippaluoto – Klobbskat

Lyhennetty neljän päivän reitti

1. päivä

Sepänkylä – Sulva – Karkkimala, 35 km

Sepänkylä – Vanha Vaasa ,7 km
Vanha Vaasa – Sulva, 14 km
Sulva – Vikby, 7 km
Vikby – Helsingby, 4 km
Helsingby – Karkkimala, 3 km

Katso tarkempi reittikuvaus

2. päivä

Karkkimala – Jokikylät – Koivulahti – Petsmo, 35 km
Karkkimala – Veikkaala – Voitila, 10 km
Voitila – Koivulahti, 9 km
Koivulahti – Västerhankmo, 7 km
Västerhankmo – Petsmo, 7 km

Katso tarkempi reittikuvaus

Vinkki: Halutessasi voit lyhentää matkaa jatkamalla Koivulahdesta suoraan Sepänkylän lähtöpaikalle. Silloin tämän päivän reitti on noin 30 km.

3. päivä

Petsmo – Jungsund – Raippaluoson silta, 25 km
Petsmo – Koskö, 7 km
Koskö – Jungsund, 7 km
Jungsund – Grönvik, 3 km
Grönvik – Raippaluodon silta, 5 km

Katso tarkempi reittikuvaus

Vinkki: Halutessasi voit lyhentää matkaa jatkamalla Kosköstä Karperön kautta Sepänkylän lähtöpaikalle. Silloin tämän päivän reitti on 15–20 km.

4. päivä

Raippaluodon silta – Raippaluoto – Sepänkylä, 35 km
Raippaluodon silta – Raippaluoto, 7 km
Raippaluoto – Karperö, 19 km
Karperö – Sepänkylä, 6 km

Katso tarkempi reittikuvaus

Vinkki: Halutessasi voit pidentää matkaa päivällä tai kahdella. Pyöräile esimerkiksi Svedjehamniin tai Sommarösundiin. Etäisyys Raippaluodon ja Svedjehamnin välillä on noin 20 km ja Raippaluodon ja Sommarösundin välillä  10–15 km

Reittikuvaus Raippaluoto – Svedjehamn

Reittikuvaus Raippaluoto – Sommarösund