Koko perheen päiväretkikohteet

Svedjehamn ja Vikarskat Björköbyssä

Tee kuten matkailijat: aja Björköbyhyn ja koe maailmanperintöalue, luonto ja saaristolaiskulttuuri ‒ kaikki samalla kertaa!

Näkötorni Saltkaretista näet De Geer -moreenit, joiden ansiosta kohde on saanut maailmanperintöalueen statuksen. Kulje noin neljän kilometrin pituinen vaellusreitti Bodvattnetin ympäri kulttuurihistoriallisessa satamamiljöössä ja nauti eväät hyvin hoidetuilla grillipaikoilla tai aterioi Salteriet-ravintolassa. Uimarannalla pääset halutessasi uimaan.

Jos haluat nähdä jotain muuta, aja muutaman kilometrin päähän Vikarskatiin. Kaunis vanha metsä kätkee uumeniinsa ainutlaatuisia muinaisjäännöksiä kaukaa menneisyydestä. Reitin määränpäässä voit pitää tauon tunnelmallisessa kalamajassa ja uida avomeressä.

Käy myös kylän viehättävässä kotiseutumuseossa, Mårtesin talomuseossa.

Katsopa paikalla kuvatut videot, joilla puhutaan aitoa Björkön murretta:

Ryssäuunit

Kalamaja

Stundarsin museo ja meteoriitin iskusta muodostunut alue Sulvalla

Meteoriitin iskusta muodostunut aukea maisema, aikamatka 1900-luvun Pohjanmaalle, tuoreita vihanneksia suoraan tilalta ja ainutlaatuinen asuinalue. Sulva tarjoaa reilun annoksen laadukasta, verkkaista matkailua. Stundarsin museokylän rauha ja laajat aukeat ovat oikea paikka, kun haluat päivän rentoutumista varten ja nauttia maaseudun parhaista puolista.

Vieraile upeassa Stundarsin museossa ja kulttuurikeskuksessa ja tee mukava kävelyretki museoaluetta osittain ympäröivällä ainutlaatuisella asuinalueella. Lisätietoa alueen muodostumisesta löytyy Rofhöksin talon takana olevasta kyltistä.

Stundarsista voi suunnata kohti Söderfjärdeniä, valtavaa meteorikraatteria, joka oli ennen veden alla mutta Munsmon vanhan pumppuaseman ansiosta nykyään hedelmällistä viljelymaata. Meteoriihi on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, se kiinnostaa niin aikuisia kuin lapsia.

Ennen kotiin lähtöä kannattaa käydä Finne Farmin pihakaupassa Ines Marketissa, josta voit ostaa paikallisia tuoreita vihanneksia, kukkia ja kananmunia mihin tahansa aikaan vuorokaudesta. Ines Marketin osoite on Sulvantie 121, tien vieressä oleva kyltti osoittaa, mistä käännytään pihaan.

Vallgrund

Idyllisiä venevajarivejä, halinkipeitä kotieläimiä, luonnonhiekkaisia rantoja ja viihtyisiä kävelyreittejä! Merenkurkun saariston kokemiseen ei tarvitse venettä. Monet mainiot mansikkapaikat odottavat luonnossa pyörällä tai jalkaisin liikkuvaa löytäjäänsä. Saaristolaiskylät ovat itsessään pieniä, eläviä saaristolaismuseoita.

Södra Vallgrundissa on ihastuttava Aava Kertun kotitila, joka on avoin yleisölle ja johon on pieni pääsymaksu. Kotieläintilalla on aidossa entisajan ympäristössä kaikenlaisia kilttejä kotieläimiä. Hengähdä hetki ja nauti pihapiirissä kuppi kahvia ja kotona leivottua pullaa.

Sommarön linnakkeen luontoalue on nykyään rauhoitettu ja valtion omistuksessa. Matalapohjainen hiekkaranta avomerelle päin on mansikkapaikka vailla vertaa. Alueen viihtyisyyttä ja retkeilymahdollisuuksia lisäävät merkityt kävelyreitit, ulkovessa, kaksi grillipaikkaa ja vartiotupa.

Sommaröhallenissa keskellä kylää kannattaa käydä ostamassa paikallisia käsitöitä ja tutustumassa perinteiseen maaseutukauppaan. Sommarösundintietä eteenpäin jatkamalla pääset Sommarösundin uimarannalle, joka on mainio vaihtoehto rantaleikkeihin ja pallopeleihin. Suojaisessa merenlahdessa aivan aavan meren läheisyydessä sijaitsevassa Bulleråsissa tunnet historian siipien havinaa Granösundin saaristolaismuseossa, voit pitää piknikin pienessä venesatamassa tai pulahtaa veteen Bulleråsin uimarannalla, joka on Mustasaaren kauneimpia yleisiä uimarantoja. Ennen käyntiä voit virittäytyä tunnelmaan tekemällä virtuaalikierroksen museossa: skarenmuseum.fi