Keittämissuositus kun juomavesi on keitettävä
Jos on syytä epäillä, että vesijohtovesi sisältää bakteereja, viruksia tai loisia, joista voit sairastua, vesihuoltolaitos tai terveydensuojeluviranomainen kehottaa keittämään veden ennen sen juomista tai käyttämistä ruoanlaitossa.
Toimi näin, kun suositellaan juomaveden keittämistä:
- Keitä kaikki juotavaksi tai ruoanlaittoon tarkoitettu vesi.
- Keitä vettä kattilassa tai vedenkeittimessä vähintään viisi minuuttia. Bakteerit, virukset ja loiset kuolevat, kun vesi keitetään.
- Kaada keitetty juomavesi hyvin puhdistettuun kannuun, pulloon tai muuhun säiliöön ja anna sen jäähtyä. Säilytä huoneenlämpötilassa tai viileämmässä – mielellään jääkaapissa.
Mihin kaikkeen keitettyä vettä käytetään
- mehun tai muiden juomien laimentamiseen vedellä
- kahvin suodattamiseen, koska kahvinkeitin ei lämmitä juomavettä kiehuvaksi saakka
- jääpalojen valmistukseen
- huuhdeltaessa hedelmiä ja vihanneksia, joita ei keitetä
- hampaiden harjaukseen.
Keittämätöntä juomavettä voidaan käyttää
- vedessä keitettävän ruoan, esimerkiksi perunoiden, riisin ja pastan valmistukseen
- käsien ja kasvojen pesuun
- suihkussa käymiseen, mutta on huolehdittava, etteivät pikkulapset niele vettä. Vältä kylpemistä
- astianpesukoneessa korkeimmassa lämpötilassa, käytä kuivausohjelmaa
- käsin tiskaamiseen, anna astioiden kuivua ennen käyttöä
- vaatteiden pesuun
- siivoukseen ja pintojen puhdistukseen
- kukkien kasteluun
- WC:n huuhteluun.