Lainaustietoa

Kirjastokortti

Kirjastokortin saa täyttämällä kirjastokorttilomakkeen ja esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kadonneen kirjastokortin uusimisesta peritään maksu. Alle 15-vuotias saa oman kirjastokortin huoltajan suostumuksella. Huoltaja vastaa lapsen lainoista.
Kirjastokortti voidaan myöntää myös kouluille, päiväkodeille sekä muille yhteisöille ja laitoksille. Sitä varten tarvitaan kirjallinen suostumus täysi-ikäiseltä takaajalta, joka vastaa kortilla lainatusta aineistosta.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja se on aina esitettävä lainattaessa. Lainaaja vastaa kaikesta aineistosta, jota kirjastokortilla lainataan. Nimen ja yhteystietojen muutoksista sekä kirjastokortin katoamisesta on ilmoitettava kirjastolle.

Laina-ajat

Laina-ajat vaihtelevat lainattavan aineiston mukaan, esimerkiksi:

  • kirjat ja äänikirjat: 28 päivää
  • aikakauslehdet, CD-levyt ja DVD-aineisto: 14 päivää
  • urheiluvälineet: 14 päivää

Lainojen eräpäivät näkyvät lainakuitista. Lainan voi uusia, mikäli siinä ei ole varausta. Lainan saa palauttaa kunnan muihin kirjastoihin. Palautusluukku on käytössä kirjaston ollessa suljettuna. Palautuspäivä on tässä tapauksessa seuraava aukiolopäivä.

Verkkokirjasto

Verkkokirjaston fredrika.finna.fi kautta voi uusia lainoja, varata aineistoa ja muuttaa henkilötietoja. Tähän tarvitaan kirjastokortin lisäksi PIN-koodin eli salasanan, jonka saa käymällä kirjastossa ja esittämällä henkilösyystodistuksen.

Myös e-aineiston lainaamiseen tarvitaan pin-koodi.

Ennakkoilmoitus erääntyvistä lainoista

Kirjastolta voi tilata muistutuksen erääntyvistä lainoista. Muistutus lähetetään sähköpostitse kaksi päivää ennen eräpäivää. Huoltaja voi tilata omaan sähköpostiinsa eräpäivämuistutuksen myös alaikäisten lastensa lainoista. Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu, jonka kirjasto tarjoaa asiakkailleen. Asiakkaalla säilyy vastuu pitää itse huolta lainojensa eräpäivistä tarkistamalla ne lainakuitista, verkkokirjastosta tai puhelimitse kirjastosta.

Sähköpostipalvelut saattavat ohjata kirjaston lähettämät viestit asiakkaan sähköpostin roskapostikansioon. Asiakkaan pitää tarkistaa oma roskapostikansionsa sekä tarvittaessa lisätä mustasaari.fi -osoitteet sallituiksi osoitteiksi. Tämän voi tehdä muuttamalla roskapostisuodattimen asetuksia omassa sähköpostipalvelussa.

Maksut

Hyvinvointivaliokunnan 25.1.2022 päätöksen mukaan kirjaston maksut ovat:

Kirjastokortin uusiminen 2 euroa

Myöhästymismaksut 

(lainojen määrästä riippumatta)

Myöhästymismaksu 1  2 euroa

Myöhästymismaksu 2  5 euroa (+ aikaisemman muistutuksen maksu)

Myöhästymismaksu 3  10 euroa sekä lasku palauttamattomasta aineistosta

Jos lainattu aineisto on varattu, lähetetään myöhästymisilmoitus heti eräpäivän jälkeen. Maksu tästä ilmoituksesta on 2 euroa.

Lainauskielto astuu voimaan, kun myöhästymismaksuja ylittävät 25 euroa. Alle 15-vuotiailta (0-14 v.) ei peritä myöhästymismaksuja

Lainaaja sitoutuu korvaamaan vahingoittuneen, kadonneen tai palauttamattoman aineiston. Kirjasto ei lunasta takaisin jo korvattua aineistoa.