Ajankohtaista projektissa
Mustasaaren koulupuutarhat
Keväällä 2024 Mustasaaressa luotiin ensimmäiset hankkeeseen kuuluvat koulupuutarhat. Puutarhojen avulla kouluissa voidaan näyttää lapsille käytännössä, mistä ruoka tulee, sekä antaa lapsille tärkeää tietoa viljelystä ja viljelykokemusta. Samanaikaisesti perustetun ulkoluokan avulla koulupuutarhaa voidaan hyödyntää eri oppiaineiden opetuksessa. Viljely antaa lapsille tarmoa ja auttaa luomaan uskoa tulevaisuuteen.
Sulvan koulupuutarha perustettiin kylän kauniiseen museoympäristöön Stundarsiin
Puutarha perustettiin keväällä. Ensin oppilaat laittoivat viljelylaatikoiden pohjalle pahvia. Laatikot täytettiin lehdillä ja lannoitteella, minkä jälkeen vuorossa oli laatikoiden täyttäminen ruokamullalla.
Kylvimme muun muassa porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa, tilliä, lehtipersiljaa, perunoita ja valkosipulia. Oppilaat olivat kasvattaneet luokkahuoneessa kaalin, kurpitsan ja kesäkukkien taimia, jotka sitten istutettiin maahan. Lisäksi istutimme perennayrttejä, joiden toivomme viihtyvän koulupuutarhassa monta vuotta.

Kesän loppupuolella koulupuutarha tuotti anteliaan sadon. Kuvassa punajuurta, tilliä, kurpitsaa, ruusupapuja, kehäkukkaa, yrttejä ja lehtikaalia. Oppilaat pääsivät maistelemaan sadon antimia valmistaessaan siitä ruokaa. Osa sadosta siirtyi koulun keittiölle, jotta koko koulu sai nauttia sen antimista.

Yhteispalsta herätti innostusta Pohjois-Mustasaaressa
Pohjois-Mustasaaressa perustettiin yhteispalsta, joka herätti innostusta. Innostuksen ansiosta keskellä Karperöä sijaitsevalle Carpellalle, joka on suosittu vierailukohde, luotiin kaunis puutarha.

Puutarhan suunnittelusta vastasi puutarhuri Lena Gillberg, joka loi puutarhasta hienon ja monipuolisen kokonaisuuden. Suunnittelun jälkeen nuorisoseuran väki teki puutarhan rakennustyöt talkoovoimin. Talkoolaiset ahersivat huhti- ja toukokuun saadakseen viljelypalstan valmiiksi, jotta oppilaat pääsisivät kylvämään siemeniä ja istuttamaan taimia.
Upouudella yhteispalstalla oli reilusti viljelytilaa.
Koululaiset ja esikoululaiset osallistuivat juuresten, yrttien, kukkien ja palkokasvien kylvämiseen. Herneitä kylvettiin runsaasti, jotta lapsille ja vierailijoille löytyisi koemaistettavaa kesän aikana.
Oppilaat istuttivat kevään aikana erilaisia kaaleja, kurpitsoja, kesäkukkia, kesäkurpitsaa sekä siemenperunoita.
Elokuussa yrttien ja kukkien luona riitti kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia.


Kvevlax lärcenterissä viljeltiin lähellä koulualuetta mahdollisuuksia pursuavalla paikalla
Kvevlax lärcenterin koulupuutarha perustettiin koulun vieressä olevalle peltomaalle. Lisäksi koulupuutarhaa suunnitellaan laajennettavan tulevina vuosina.

Kun Kvevlax lärcenterin koulupuutarhaa alettiin rakentaa, ensimmäiselle viljelypaikalle pantiin suodatinkangas. Viljelykset tehtiin lavakauluksiin, joiden pohjalle laitettiin lehtiä ja niiden päälle multaa ja lannoiterakeita. Puutarha suunniteltiin yhteistyössä kahden oppimiskeskuksessa työskentelevän ja puutarhoista kiinnostuneen koulunkäynninohjaajan kanssa. Koulunkäynninohjaajat olivat myös mukana viljelypalstan pohjatöissä ja maalaamassa lavakauluksia siisteiksi ja yhdenmukaisiksi. Oppilaat olivat viljelleet luokassa kaalin, kurpitsan ja kesäkukkien taimia.

Koulupuutarhassa oli samanaikaisesti kasvamassa herneitä, sipulia, perunaa, kaalia, porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa, tilliä, kesäkukkia, yrttejä, ahomansikkaa, kesäkurpitsaa ja kurpitsaa. 3.-luokkalaiset viljelivät myös kotimaisia viljoja voidakseen seurata viljojen kasvua ja tarkastella niitä tarkemmin syksyllä luonnollisena osana ympäristöoppia.
Saimme yhdessä oppilaiden kanssa valmistaa maistiaisia ja nauttia sadon antimista koulupuutarhan vieressä sijaitsevassa helluntaiseurakunnassa. Tarjolla oli paahdettuja perunoita ranskankermalla ja sipulilla, lehtikaalisipsejä, juuresvartaita ja dippiä sekä suklaista punajuurikakkua.
