Vibriobakteerit

Suomen rannikkovesissä on viime vuosien lämpiminä kesinä esiintynyt vibriobakteereja, etupäässä murtovesissä viihtyvää Vibrio cholerae -lajia. Vesissämme havaitut vibriobakteerit eivät ole samaa serotyyppiä kuin ne bakteerit, jotka aiheuttavat koleraa kehitysmaissa.

Vibriobakteereja voi esiintyä rannikkovesissä, jos veden lämpötila on ollut yli 20 °C. Tulehdusriski nousee hellekausina.
Vibriobakteeri voi aiheuttaa ihoinfektioita avohaavojen kautta, korvatulehduksia ja lieväoireisen vatsataudin, jos vettä nielee. Muutamassa harvassa tapauksessa vibriobakteerit ovat aiheuttaneet vakavan yleisinfektion, kun uijalla on ollut avohaavoja.

Vältä uimista hellekausina, jos sinulla on

  • avohaavoja
  • heikentynyt vastustuskyky.

Vibriobakteeri voi haavojen kautta verenkiertoon päästessään aiheuttaa vakavia infektioita, joihin tarvitaan sairaalahoitoa. Jos saat uidessasi syvemmän haavan, tarkkaile sitä. Jos haava tulehtuu, hakeudu hoitoon ja kerro hoitohenkilökunnalle, miten haava on syntynyt. Pieniä pintanaarmuja, hiertymiä ja rikkiraavittuja hyttysenpaukamia ei lasketa avohaavoiksi. Vältä oleskelua kylpytynnyreissä, jossa on merivettä.

Länsirannikon ympäristöyksikkö ei ota vibriobakteereista tutkimusnäytteitä. Tällä hetkellä bakteerille ei ole määritelty toimenpiderajoja.

Lisätietoa vibriobakteereista on THL:n verkkosivuilla:
Vibrio-suvun bakteerit