Alkutuotanto

Alkutuotantoa ovat esimerkiksi maidon- ja munantuotanto, lihakarjan kasvatus, kalastus ja kalanviljely sekä kasvisten, marjojen, hedelmien ja viljan viljely. Hunajantuotanto, luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys ovat myös alkutuotantoa.

Elintarvikelain mukaan alkutuotannon toimijan on tehtävä ilmoitus alkutuotannosta elintarvikevalvonnalle toiminnan rekisteröintiä varten. Rekisteröinti on maksutonta. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos kyse on metsästyksestä, luonnonvaraisen riistan lihan myymisestä kuluttajalle tai luonnonvaraisten kasvien tai sienten poimimisesta. Ilmoitusta ei myöskään tarvitse tehdä kasvien tai sienten alkutuotannosta, jos toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voi pitää elinkeinon harjoittamisena.

Pienimuotoinen ja vähäriskinen alkutuotannon tuotteiden myynti tuottajalta suoraan kuluttajalle on myös alkutuotantoa.

Alkutuotantoa sen sijaan ei ole alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus, kuluttajapakkauksiin pakkaaminen eikä eläinten teurastaminen. Tällaisesta toiminnasta on tehtävä ilmoitus elintarviketoiminnan rekisteröintiä varten. Elintarvikeviraston oppaassa ”Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla – Opas pk-yrityksille” on tietoa siitä, milloin kasvikunnan tuotteiden jalostaminen katsotaan elintarvikehuoneistotoiminnaksi, josta on tehtävä ilmoitus.

Lisätietoa alkutuotannosta löytyy seuraavilta verkkosivuilta: Elintarvikevirasto ja Aitoja makuja.