Omakotitontit

Mustasaaren kunta tarjoaa myyntiin omakotitontteja eri puolilla kuntaa sijaitsevilla asemakaava-alueilla ja alueilla, joilla on maankäyttösuunnitelma. Asemakaava-alueiden tonteille on rakennettu kunnallistekniikka valmiiksi, kun taas maankäyttösuunnitelma-alueilta voi puuttua kunnallistekniikka.

Lisätietoja tonteista ja varausmenetelmästä antaa Tony Östersund. Lisätietoja rakentamisesta antaa rakennusvalvonta.

Hakumenetelmä

Vapaita tontteja varataan hakemuksesta. Useimmissa tapauksissa tontit varataan viranhaltijapäätöksellä. Varausaika on 10 kuukautta, ja tänä aikana on jätettävä rakennuslupahakemus rakennusvalvontaan. Rakennuslupahakemuksen jättämisen jälkeen laaditaan kauppakirja. Rakennuslupa voidaan myöntää vasta sen jälkeen, kun kauppakirja on allekirjoutettu. Tontista peritään varausmaksu, joka on 500 euroa.

Uusista jakoon tulevista tonteista ilmoitetaan kunnan verkkosivuilla ja paikallislehdissä, ja tontit jakaa yhdyskuntarakentamisen lautakunta.

Suurin osa tonteista myydään kiinteään hintaan ja niitä voi hakea tällä lomakkeella:

Joillakin alueilla tontit myydään tarjousten perusteella. Tällöin vapaiden tonttien listalla on neliömetrihinnan asemesta merkintä ”tarjous”.

Ostotarjoukset on jätettävä parittomilla viikoilla viimeistään perjantaina klo 15.00. Ostotarjoukset käsitellään seuraavalla viikolla. Kunta pidättää itselleen oikeuden hylätä annetut tarjoukset, jos tarjottu hinta on alhaisempi kuin ilmoitettu vähimmäishinta.Tontti varataan eniten tarjoavalle.

Tarjousten perusteella myytäviä tontteja voi hakea tällä lomakkeella:

Kuka voi hakea tonttia?

Hakija, joka on aiemmin ostanut tontin kunnalta, ei voi varata uutta tonttia 10 vuoteen tontin ostamisesta. Tämä ei koske tilanteita, joissa aiemmin ostettu tontti on ollut haettavana yli viisi vuotta.

Alle viisi vuotta haettavina olleita omakotitontteja voivat varata vain yksityishenkilöt.

Rakentamisvelvoite

Kunnalta tontin ostava sitoutuu aloittamaan rakentamisen kolmen vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Maaperätutkimus

Kunta ei ole teettänyt tonteilla maaperätutkimuksia. Maaperätutkimuksen tekemisestä ja kustannuksista vastaa tontin varaaja, ja tutkimus voidaan tehdä, kun tontinvaraussopimus on allekirjoitettu ja varausmaksu maksettu.

Lisäkulut

Useimmat tontit myydään erottamattomina määräaloina, mikä tarkoittaa, että tontti lohkotaan kunnan kantakiinteistöstä maanmittaustoimituksessa, jonka kustannuksista vastaa ostaja. Tietyissä erityistapauksissa kunta on sallinut tonttien lohkomisen ennen niiden jakamista. Tällaisista tonteista kunta veloittaa 1 000 euron kiinteistönmuodostusmaksun tontin kauppahinnan laskuttamisen yhteydessä.

Ostajat maksavat kaupanvahvistajan korvauksen, varainsiirtoveron, lainhuudatuskulut ja maanmittausmaksun.

Varausohjeet