Omakotitontit

Mustasaaren kunta tarjoaa myyntiin omakotitontteja eri puolilla kuntaa sijaitsevilla asemakaava-alueilla ja alueilla, joilla on maankäyttösuunnitelma.

Asemakaava-alueiden tonteille on rakennettu kunnallistekniikka valmiiksi, kun taas maankäyttösuunnitelma-alueilta voi puuttua kunnallistekniikka.

Vapaita tontteja varataan hakemuksesta. Useimmissa tapauksissa tontit varataan viranhaltijapäätöksellä. Varausaika on 10 kuukautta, ja tänä aikana on jätettävä rakennuslupahakemus rakennusvalvontaan. Rakennuslupahakemuksen jättämisen jälkeen laaditaan kauppakirja. Tontista peritään varausmaksu, joka on 500 euroa.

Uusista jakoon tulevista tonteista ilmoitetaan kunnan verkkosivuilla ja paikallislehdissä, ja tontit jakaa yhdyskuntarakentamisen lautakunta.

Hakemukset toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen kaavoitus@mustasaari.fi tai postitse suljetussa kirjekuoressa Mustasaaren kunnan kaavoitusosastolle, Keskustie 4, 65610 Mustasaari.

Suurin osa tonteista myydään kiinteään hintaan ja niitä voi hakea tällä lomakkeella:

Joillakin alueilla tontit myydään tarjousten perusteella. Tällöin vapaiden tonttien listalla on neliömetrihinnan asemesta merkintä ”tarjous”. Kunta pidättää itselleen oikeuden hylätä annetut tarjoukset, jos tarjottu hinta on alhaisempi kuin ilmoitettu vähimmäishinta. Tarjousten perusteella myytäviä tontteja voi hakea tällä lomakkeella:

Hakija, joka on aiemmin ostanut tontin kunnalta, ei voi varata uutta tonttia 10 vuoteen tontin ostamisesta. Tämä ei koske tilanteita, joissa aiemmin ostettu tontti on ollut haettavana yli viisi vuotta.

Alle viisi vuotta haettavina olleita omakotitontteja voivat varata vain yksityishenkilöt.

Kunnalta tontin ostava sitoutuu aloittamaan rakentamisen kolmen vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Kunta ei ole teettänyt tonteilla maaperätutkimuksia. Maaperätutkimuksen kustannuksista vastaa tontin varaaja, ja tutkimus voidaan tehdä, kun tontinvaraussopimus on allekirjoitettu ja varausmaksu maksettu.

Useimmat tontit myydään erottamattomina määräaloina, mikä tarkoittaa, että tontti lohkotaan kunnan kantakiinteistöstä maanmittaustoimituksessa, jonka kustannuksista vastaa ostaja. Tietyissä erityistapauksissa kunta on sallinut tonttien lohkomisen ennen niiden jakamista. Tällaisista tonteista kunta veloittaa 1 000 euron kiinteistönmuodostusmaksun tontin kauppahinnan laskuttamisen yhteydessä.

Ostajat maksavat kaupanvahvistajan korvauksen, varainsiirtoveron, lainhuudatuskulut ja maanmittausmaksun.

Yhdyskuntarakentamisen lautakunnan vahvistamat omakotitonttien varausohjeet ovat luettavissa täällä:

Lisätietoja tonteista ja varausmenetelmästä antaa Simon Weiner ja Hanna Ranto-Nyby. Lisätietoja rakentamisesta antaa rakennusvalvonta.

Vapaat tontit:

Vapaita tontteja myös seuraavissa kylissä: Veikkaala, Petsmo, Kuni, Västerhankmo, Riimala, Norra Vallgrund ja Björköby. Kysy lisätietoja!