Ruokahävikki ja ruoka-apu
Kirjanpito elintarvikejätteestä
Elintarvikealan toimijan tulee pitää kirjaa toiminnassaan syntyvän elintarvikejätteen määrästä ja käsittelystä (jätelaki 646/2011, 118 a. §). Kirjanpitoon on mahdollisuuksien mukaan sisällytettävä myös arvio jätteenä käytöstä poistetun syömäkelpoisen elintarvikkeen (ns. ruokahävikin) kokonaismäärästä. Kirjanpidon päätarkoitus on auttaa toimijaa toimintansa kehittämisessä muun muassa ruokahävikin vähentämiseksi.
Ympäristönsuojelulain mukaan luvan- tai ilmoituksenvaraisen elintarvikealan toimijan (pl. alkutuotannon toimijat) tulee vuosittain toimittaa edellistä kalenterivuotta koskeva yhteenveto elintarvikejätekirjanpidosta valvontaviranomaiselle eli elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.
Muilla kirjanpitovelvollisilla elintarvikealan toimijoilla, kuten kaupalla, ravintoloilla ja majoitustoiminnalla, ei ole vastaavaa tiedonantovelvollisuutta, mutta niiden täytyy pyynnöstä antaa kirjanpitotiedot elintarvikejätteestä. Elintarvikevalvontaviranomaisten on annettava pyynnöstä virka-apua elintarvikejätekirjanpidon valvonnassa jätelain mukaisille valvontaviranomaisille. Apu on teknisluonteista ja tarkoittaa käytännössä, että elintarvikevalvontaviranomainen voi tarkistaa kirjanpitovelvollisuuden Oiva-tarkastuksen yhteydessä. Velvollisuuden mahdollisesta rikkomisesta ilmoitetaan jätelain valvovasta vastaavalle viranomaiselle, joka määrää toimijan korjaamaan asian.
Kirjanpitovelvollisuus ei koske sellaista pienimuotoista toimintaa, joka jää suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan ulkopuolelle (ETL 10. § 2. mom.). Velvollisuus ei koske myöskään yleishyödyllisiä yhteisöjä, esimerkiksi ruoka-apua tarjoavia hyväntekeväisyysjärjestöjä, eikä alkutuotantoa.
Kirjanpitovelvollisuuden ohella jätelainsäädäntö velvoittaa elintarvikealan toimijan myös luovuttamaan käyttämättä jääneet elintarvikkeet uudelleenjakeluun ensisijaisesti ihmisravinnoksi silloin, kun se voidaan tehdä elintarviketurvallisuutta vaarantamatta ja kohtuullisin kustannuksin (jäteasetus 29. §).
Lisätietoja: https://ym.fi/jatteet/jatelaki
Pikaohje toimijalle elintarvikejätekirjanpitoon
Täytettäviä lomakkeita ja kirjanpito-oppaan löydät täältä:
https://jukuri.luke.fi/handle/10024/552987
Ruoka-apuun luovutettavat elintarvikkeet
Ruoka-apuun lahjoitettavien elintarvikkeiden on oltava turvallisia.
Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on kaikilla ruoka-aputoimintaan tavalla tai toisella osallistuvilla toimijoilla, kuten ruokaa lahjoittavilla tahoilla, hyväntekeväisyysjärjestöillä ja -yhteisöillä sekä muilla tahoilla, jotka välittävät ja jakavat ruoka-apua. Elintarvikkeiden vastikkeeton luovutus ei poista vastuuta elintarvikkeiden turvallisuudesta. Ruoka-avun tarkoitus ei toteudu, jos ruoka-apuun luovutettujen elintarvikkeiden turvallisuudessa tai laadussa on sellaisia puutteita, ettei elintarviketta voi käyttää.
Ruoka-avun edellytys on, että toimijat noudattavat kaikessa toiminnassaan elintarvikelainsäädäntöä. Ruoka-avun mahdollistamiseksi ruoka-avulle on kuitenkin annettu tiettyjä poikkeuksia, joita saa soveltaa vain hyväntekeväisyyteen pohjautuvassa ruoka-aputoiminnassa. Kyseisiä poikkeuksia ei saa soveltaa kaupalliseen toimintaan. Ruoka-apuun luovutettuja elintarvikkeita ei saa hyödyntää millään tavoin kaupallisesti.
Ruokaviraston ohje: Ruoka-apuun luovutettavat elintarvikkeet