Ruokamyrkytysepäily

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten mikrobeja (bakteereita tai viruksia) tai mikrobin tuottamia toksiineja. Ruokamyrkytys ilmenee vatsakipuna, pahoinvointina, oksenteluna ja ripulina.

Jos asiakkaana epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen ravintolasta tai vastaavasta paikasta Länsirannikon ympäristöyksikön alueella, ilmoita siitä sähköpostitse ymparistoyksikko(at)mustasaari.fi tai ota yhteyttä ympäristöyksikön ympäristö- ja terveystarkastajaan.

Jos elintarvikeyritykseesi tulee asiakkaalta ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä, on sinun elintarvikeyrittäjänä otettava välittömästi yhteyttä sähköpostitse ymparistoyksikko(at)mustasaari.fi tai ympäristöyksikön ympäristö- ja terveystarkastajaan.

Mitä nopeammin ilmoitat ruokamyrkytysepäilystä, sitä nopeammin epäilys tutkitaan.
Kun otat yhteyttä, haluamme tietää:

  • Mitä ruokaa tai elintarviketta epäilet ruokamyrkytyksen lähteeksi? Mitä muuta olet syönyt päivän / viime päivien aikana?
  • Missä epäilty ruoka tarjoiltiin / mistä se ostettiin?
  • Milloin epäilty ruoka tarjoiltiin / ostettiin?
  • Epäiletkö syyksi juomavettä?
  • Miten pian nauttimisen jälkeen oireet ilmenivät?
  • Mitä oireita ilmeni?
  • Kauanko oireet kestivät?
  • Osallistuiko aterialle joku toinen? Sairastuiko kukaan muu?
  • Onko jollakin lähipiirissä ollut viime aikoina vatsatautia tai vastaavia oireita?
  • Oletteko ollut ulkomailla viimeisen kuukauden aikana?
  • Onko terveydenhuoltoon otettu yhteyttä? Otettiinko näytteitä?