Ruokamyrkytysepäily

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten mikrobeja (bakteereita tai viruksia) tai mikrobin tuottamia toksiineja. Ruokamyrkytys ilmenee vatsakipuna, pahoinvointina, oksenteluna ja ripulina.

Jos asiakkaana epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen ravintolasta tai vastaavasta paikasta, ilmoita siitä terveydensuojeluviranomaiselle.

Jos elintarvikeyritykseesi tulee asiakkaalta ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä, on sinun elintarvikeyrittäjänä otettava välittömästi yhteys terveydensuojeluviranomaiseen.

Mitä nopeammin ilmoitat ruokamyrkytysepäilystä, sitä nopeammin tapaus tutkitaan.

Kun otat yhteyttä, haluamme tietää:
• Mitä ruokaa tai elintarviketta epäilet ruokamyrkytyksen lähteeksi? Mitä muuta olet syönyt päivän aikana?
• Missä ruoka tarjoiltiin / mistä ruoka ostettiin?
• Milloin ruoka tarjoiltiin/ostettiin?
• Miten pian nauttimisen jälkeen oireet ilmenivät?
• Mitä oireita ilmeni?
• Kauanko oireet kestivät?
• Kuinka moni osallistui aterialle ja kuinka moni heistä sairastui?
• Onko jollakin lähipiirissä ollut viime aikoina vatsatautia tai vastaavia oireita?
• Oletteko ollut ulkomailla viimeisen kuukauden aikana?
• Onko lääkäriin otettu yhteyttä?