Mustasaarelaisyritys Vilpe sai valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon: ”Seudun kaksikielisyys on meille kilpailuvaltti”


Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto myönnettiin tänä vuonna ilmanvaihto- ja kattotarvikkeita valmistavalle mustasaarelaisyritykselle Vilpelle. Palkinto jaettiin juhlagaalassa Tampereella lauantaina 22.10.

Man i fabrik

Vilpe sai palkinnon muun muassa panostuksestaan tuotekehitykseen ja vahvasta arvopohjastaan, mikä näkyy päivittäisessä työssä.

Toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen on iloinen ja ylpeä palkinnosta ja sanoo, että on poikkeuksellista, että valtakunnallinen yrittäjäpalkinto annetaan toisena peräkkäisenä vuotena pohjalaiselle yritykselle. Viime vuonna palkittiin Dermoshop Korsnäsistä.

– Tämä on huikea kunnianosoitus koko henkilökunnalle. He ovat tehneet todella hyvää työtä, Saikkonen sanoo.

Hän nostaa esille muun muassa sen, että Vilpe on koronapandemian aikana onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan 40 prosenttia.

Finklädda människor på prisutdelning
Vilpe vastaanotti yrittäjäpalkinnon juhlagaalassa Tampereella 22.10. Eero Saikkonen (keskellä kuvassa) vastaanotti palkinnon Vilpen puolesta. Myös Mustasaaren kunta oli mukana tilaisuudessa onnittelemassa Vilpeä. Vasemmalla kuvassa kunnanjohtaja Rurik Ahlberg ojentamassa kunnan onnittelut Vilpelle. Kuva: Peter Stolpe

Yritys yhdistää uutta teknologiaa perinteisiin tuotteisiin

Saikkonen on ylpeä yrityksen tuotekehityksestä ja uskoo, että Vilpen uusi panostus, älykäs järjestelmä kosteusvaurioiden ehkäisyyn ja kosteuden tarkkailuun kattorakenteissa, tulee auttamaan yritystä jatkamaan kasvuaan.

– Yhdistämme uutta teknologiaa vanhoisiin tuotteisiin. Haluamme olla kehityksen etunenässä.

Saikkonen ennustaa, että kevät tulee olemaan haasteellista aikaa suomalaiselle rakennusalalle nousevien kustannusten takia, ja sanoo, että yrityksen on jatkettava uusien konseptien kehittämistä.

– Voimme kasvaa kuinka suureksi tahansa Mustasaaresta käsin.

Tänä vuonna yritys on laajentanut tehdas- ja toimistotilojaan Lintuvuorella Sepänkylässä 1 881 neliömetrillä ja luonut 20 uutta työpaikkaa kuntaan. Pääkonttorin katolle on myös asennettu yksi seudun suurimmista aurinkovoimaloista.

Yrityskulttuuri on ykkösprioriteetti

Vilpen yrityskulttuuri on toinen ylpeydenaihe toimitusjohtaja Tuomas Saikkoselle. Yrityskulttuuri on hänen mukaansa ykkösprioriteetti.

– Haluamme, että yrityksen arvot toteutuvat kaikessa, mitä teemme, joka päivä. Näkee selvästi, jos arvot ovat vain hienoja sanoja paperilla.

Mies puvussa
Toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen sanoo, että yrityksen on jatkettava uusien konseptien kehittämistä.
Kuva: Tommi Pietiläinen

Saikkosen mukaan on selkeä ero hänen sukupolvensa välillä ja niiden välillä, jotka nyt astuvat työelämään.

– Enää ei voi pelkästään rahalla houkutella ketään nousemaan sängystä kello seitsemän aamulla ja tulemaan töihin. Yrityksen arvot ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä.

Saikkonen kertoo, että Vilpellä halutaan rakentaa ilmapiiri, jossa kaikilla on hyvä olla ja kaikki viihtyvät töissä.

– Haluamme luoda ilmapiirin, jossa mokat ovat sallittuja. Mokat ovat hyviä oppimiskokemuksia, ja kun sallimme ihmisten tehdä virheitä, luomme myös hyvät edellytykset uusien innovaatioiden syntymiselle.

Tiktok on tuonut mukanaan uusia mahdollisuuksia

Nykyisin Vilpe nostaa esille yrityskulttuuriaan myös Tiktok-videosovelluksessa. Yrityksen Tiktok-tili on vuodessa kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista yritystileistä Tiktokissa.

– Alussa esittelimme tuotteitamme ja rakennuksiamme, mutta ihmisiä kiinnostavat muut ihmiset. Nyt esittelemme työntekijöitämme ja yrityskulttuuriamme, ja videot saavat pari miljoonaa katselukertaa, Saikkonen kertoo.

– Tiktokissa ei ole pakko tanssia tai esittää makeita tuotteita, kunhan vaan on autenttinen.

Puhelin missä on Tiktok-sovellus

Nykyisin Saikkosta kutsutaan pitämään Tiktok-koulutuksia muille yrityksille, ja yrityksen läsnäolo Tiktokissa on myös johtanut työhakemuksiin ja potentiaalisiin kauppoihin, hän kertoo.

Kaksikielisyys on Vilpelle kilpailuvaltti

Vilpe on tyytyväinen yhteistyöhön Mustasaaren kunnan kanssa. Yrityksen sijainnilla Mustasaaressa on Saikkosen mukaan monta etua.

– Pidämme seudun kaksikielisyydestä. Tämä on Suomen Quebec. Kaksikielisyys antaa meille oman identiteetin ja on meille kilpailuvaltti. Tämä on myös hyvä paikka ponnistaa Ruotsiin.

Vaasan korkeakouluverkosto on myös tärkeä Vilpelle, sillä sieltä yritys löytää pätevää työvoimaa.

– Meidän kannattaisi panostaa enemmän siihen, että ihmiset jäävät opintojen jälkeen seudulle, hän sanoo.

Tästä voit lukea miten kunta onnitteli Vilpeä yrittäjäpalkinnon johdosta.

Kuvat Tuomas Saikkosesta: Tommi Pietiläinen

Lisää uutisia