Mustasaaren puoleisella GigaVaasa-alueella työn alla merkittäviä asemakaavamuutoksia


Mustasaaren kunnalla on tekeillä kaksi merkittävää asemakaavamuutosta GigaVaasa-alueen osissa Granholmsbacken I ja Granholmsbacken II. Muutosten yhtenä päätavoitteena on varmistaa, että maantieyhteys Vikby–Martoinen voidaan toteuttaa ja että se voidaan pitkällä tähtäimellä päivittää valtatieksi.

flygfoto över Granholmsbacken

Granholmsbacken I ja Granholmsbacken II -alueiden käynnissä olevat asemakaavamuutokset on käsitelty yhdyskuntarakentamisen valiokunnassa, ja kaavaehdotukset ovat nähtävillä 22.10. saakka. Tänä aikana ehdotuksista voi jättää lausuntoja ja muistutuksia.

Granholmsbacken I ja Granholmsbacken II ovat keskeisiä GigaVaasa-alueen osia. Granholmsbacken II -asemakaavan alueella on muun muassa GigaVaasa-alueen pääliittymä, joka yhdistää kunnan katuverkon valtion tieverkkoon. Valtatieverkkoon tarkoituksenmukaisen liittymisen varmistamiseksi pitää ensin toteuttaa maantieyhteys Vikby–Martoinen.

Valtion tiesuunnitteluun asetettu hankeryhmä on todennut, että voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu yleinen tiealue on liian kapea ja sille tulee varmistaa riittävän iso alue asemakaavoja muuttamalla.

– Asemakaavamuutosten yhtenä päätavoitteena on sen vuoksi kiinnittää tarkempaa huomiota tähän näkökantaan. Valtion tiesuunnittelu ja kunnan asemakaavamuutokset ovat käynnissä samanaikaisesti, ja nyt olemme todennäköisesti löytäneet kestävän ratkaisun, joka varmistaa Vikby–Martoinen-maantieyhteyden toteuttamisen ensin maantienä ja päivityksen valtatieksi pidemmällä aikavälillä, kertoo Mustasaaren kunnan kaavoituspäällikkö Jonas Aspholm.

– Valtio tarvitsee tämän maantien jossakin vaiheessa, mutta mitä aiemmin se pystytään toteuttamaan, sitä paremmat edellytykset se tietysti antaa sekä Vaasalle että Mustasaarelle saada GigaVaasa-alueelle valtakunnallisesti merkittäviä investointipäätöksiä.

Korttelijaosta järkevämpi

Yhtenä asemakaavamuutosten tavoitteena itse GigaVaasa-alueella on ollut saada aikaan parempi yhdyskuntarakenne ja korttelijako.

– Olemme vähentäneet rakennettavia katumetrimääriä, parantaneet hulevesien hallintakapasiteettia ja siirtäneet teollisuusraidealueen Vaasan ja Mustasaaren väliselle kuntarajalle, Aspholm kertoo.

Teollisuusraidealueen siirtämisen myötä GigaVaasa-alueen isoin tontti (T/kem-tontti korttelissa 17 Vaasan kaupungin puolella) voi saada teollisuusraidealueelle suoran yhteyden. Mustasaaren kunnalle toimenpide tarkoittaa kemianteollisuudelle suunniteltujen tonttien järkevämpää tonttijakoa.

– Voimassa olevassa asemakaavassa tontit ovat pitkulaisia ja siitä aiheutuu jonkin verran ongelmia muun muassa tonttimaan saatavuudelle ja optimoinnille tonttijaon yhteydessä, Aspholm kertoo.

Muutos antaa kunnalle mahdollisuuden koordinoida tonttijakoa ja etablointeja pinta-alojen kannalta huomattavasti paremmin.

– Nyt odotamme ja katsomme, millaista palautetta kaavaehdotuksista saamme ja miten pääsemme etenemään. Jos kaikki menee suunnitellusti, tarkoituksena on viedä asemakaavamuutokset valtuuston hyväksyttäväksi vuoden lopussa, Aspholm sanoo.

Kaavaehdotuksiin voi tutustua linkistä.

Lisää uutisia