Kysymyksiä ja vastauksia vedenkeittokehotuksesta sekä vesihuoltolaitoksen häiriöviesteistä


Juomavesi on edelleen keitettävä Mustasaaren vesihuoltolaitoksen eteläisellä vedenjakelualueella. Tähän on koottu vastauksia asukkaiden esittämiin kysymyksiin aiheesta.

vattenkran

Alueet, joita vedenkeittokehotus koskee

Onko juomavesi keitettävä, jos asuu Sepänkylässä, Singsbyssä tai muualla kuin häiriökartassa näkyvillä alueilla?

Ei, vedenkeittokehotus koskee ainoastaan häiriökartassa näkyviä alueita. Häiriökartta on nyt päivitetty, jotta alueen rajat Koivulahdessa ovat vielä tarkemmin merkityt. Vedenkeittokehotus koskee seuraavia alueita: Helsingby, Tuovila, Karkkimala, Veikkaala, Martoinen, Taurila, Voitila, Miekka, Vallvik, osa Koivulahdesta, Kuni, Vassor, Petsmo, Hankmo, Kaukaluoto, Sulva, Tölby, Vikby ja Riimala.

Juomaveden keittokehotus

Kuinka kauan vettä on keitettävä?

Kaikki juomavesi ja ruoanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan. Huomioi, että keitettyä vettä on käytettävä myös:

  • mehun tai muiden juomien laimentamiseen vedellä
  • kahvin suodattamiseen, koska kahvinkeitin ei lämmitä juomavettä kiehuvaksi saakka
  • jääpalojen tekemiseen
  • hedelmien ja vihannesten huuhteluun, jos niitä ei keitetä
  • hampaiden harjaukseen.

Keittämätöntä juomavettä voidaan käyttää vedessä keitettävän ruoan, esimerkiksi perunoiden, riisin ja pastan valmistukseen.

Onko kotieläinten juomavesi myös keitettävä?

Ei, kotieläinten juomavettä ei tarvitse keittää.

Voinko käydä suihkussa normaalisti?

Kyllä, keittämätöntä vettä voidaan käyttää käsien ja kasvojen pesuun sekä suihkussa käymiseen. On kuitenkin huolehdittava, etteivät pikkulapset niele vettä. Vältä kylpemistä.

Keittämätöntä vettä voidaan käyttää myös

  • astianpesukoneessa korkeimmassa lämpötilassa, käytä kuivausohjelmaa
  • käsin tiskaamiseen, anna astioiden kuivua ennen käyttöä
  • vaatteiden pesuun
  • siivoukseen ja pintojen puhdistukseen
  • kukkien kasteluun
  • WC:n huuhteluun.

Kuinka kauan vedenkeittokehotus jatkuu?

Tilanteen kartoittamiseksi otettiin lisänäytteitä12. ja 13.9.2024. Näytteenottovastaukset tulevat aikaisintaan maanantaina 16.9.2024. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi, kunnes toisin ilmoitetaan. Uusi tiedote annetaan ensi viikon alussa.

Häiriöviestintä

Miksi vedenkeittokehotus ei tullut aikaisemmin?

Vesinäyte otettiin rutiinitarkastuksen yhteydessä 9.9.2024, ja tulokset valmistuivat 11.9 kello 15.10. Tiedote lähetettiin heti, kun oli saatu varmistus, mitä alueita asia koskee. Tiedote lähetettiin vesihuoltolaitoksen häiriöviestijärjestelmän kautta, lehdistötiedotteena kaikille paikallisille uutistoimituksille ja julkaistiin kunnan verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Häiriöviestijärjestelmän kautta lähetettiin yli 5 100 viestiä.

Miksi minä tai läheiseni ei saanut häiriöviestiä?

Häiriöviestiä ei lähetetä kaikille kuntalaisille, vaan ainoastaan niille, joita kyseinen häiriö koskee. Viestit lähetetään automaattisesti yli 16-vuotiaille kuntalaisille, joilla on julkinen puhelinnumero ja julkinen osoite. Jos yhtystietosi eivät ole julkisia, sinun täytyy tilata häiriöviestit itse. Voit rekisteröidä useita osoitteita, esimerkiksi kesämökin tai läheisen osoitteen. Tarkemmat ohjeet linkistä.

Miksi en saanut vahvistuskoodia, kun yritin rekisteröityä viestipalveluun?

Odota hetki ja yritä uudelleen.

Vesinäytteet

Kuinka usein talousveden vesinäytteitä otetaan, ja milloin 9.9. otettua näytettä edeltävä näyte oli otettu?

Näytteidenottoväli vaihtelee, mutta vuosittain otetaan seitsemän viranomaisnäytettä kunnan laitoksissa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa. Edellinen näyte otettiin 21.8.2024 Sulvalla, ilmoittaa Länsirannikon ympäristöyksikkö.

Miten bakteereita voi päätyä talousveteen?

Tämän tapauksen syy ei ole vielä tiedossa, mutta sitä selvitetään. Jos syy selviää, siitä kerrotaan myöhemmin.

Miksi vesinäytteiden analyysi kestää niin kauan?

Suolistoperäisten enterokokkien toteaminen vesinäytteessä kestää kaksi vuorokautta. Nopeampaa menettelyä ei valitettavasti ole olemassa tällä hetkellä.

Lisää uutisia