Todettu salmonellatartunta kissoissa


Länsirannikon ympäristöyksikön alueen kissoissa on todettu salmonellatartuntoja. Koska salmonella voi tarttua ihmiseen linnuista ja kissoista, on erittäin tärkeää pitää huolta hyvästä käsihygieniasta.

Mediassa on kevään aikana pohdittu alueellamme asuvien kissojen sairastumisia ja muutamaa kuolemantapausta. Useimmat kissat ovat toipuneet ja voivat nyt hyvin, käynnit kunnaneläinlääkärivastaanotoilla ovat hieman vähentyneet viime aikoina.

Osa Länsirannikon ympäristöyksikön eläinlääkäreistä on lähettänyt sairastuneiden kissojen ulostenäytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon, ja tutkimusvastauksissa on todettu Salmonella typhimurium. Tämä salmonellatyyppi on tavallisesti esiintyvä, eläinperäinen bakteeri, joka voi aiheuttaa suolistoinfektioita ja yleistyneitä infektioita. Epäillään, että pikkulinnut ovat syynä kissojen salmonellatartuntoihin, tämä ei sinänsä ole tavatonta, mutta suuri määrä kissapotilaita on aiheuttanutlisätöitä alueen eläinlääkäreiden keskuudessa.

Salmonellan serotyyppejä tunnetaan yli 2 500.  Yksi Suomessa yleisin ihmisille tautia aiheuttava salmonellan serotyyppi on S. Typhimurium. Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavanihmisen tai eläimen ulosteella saastuneidenelintarvikkeidenvälityksellä. Se voi myös tarttua ihmisestä toiseen, jos esimerkiksi käsihygienia on puutteellinen. 

Epäillään, että osalla sairaiden kissojen omistajista tai perheenjäsenistä on ollut salmonellaan viittaavia oireita, yhdessä tapauksessa on todettu salmonellatartunta samassa taloudessa asuvalla ihmisellä näytteenoton avulla.

Koska salmonella voi tarttua ihmiseen linnuista ja kissoista, on erittäin tärkeää pitää huolta hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet huolellisesti, mikäli tyhjäät kissalaatikkoa tai siivoat lintujen ruokintalautaa, ja tietenkin aina ennen kuin käsittelet elintarvikkeita. Mikäli käsittelet kuolleita tai sairaita lintuja, on käytettävä suojahanskoja. Kiinnitä huomiota kotikissoihin ja mahdollisiin oireisiin. Etenkin pienten lasten on hyvä välttää kontaktia sairaiden kissojen kanssa.

Alkutuotannossa on myös tärkeää kiinnittää huomiota kissojen mahdollisesti kohonneeseen tartuntariskiin.

Lisää uutisia