Uusi suunnitteluvaraus anodimateriaalitehtaalle GigaVaasa-alueella


Shanghai Shanshan Lithium Battery Materials Technology Co., Ltd (jäljempänä Shanshan) on tehnyt suunnitteluvarauksen tontista rakentaakseen anodimateriaalitehtaan Mustasaareen, GigaVaasa-alueelle. Shanshan suunnittelee rakentavansa anodimateriaalien 100 000 tonnin tuotantolaitoksen.

Bild av GigaVasa-området

Mustasaaren yhdyskuntarakentamisen valiokunta hyväksyi ennakkovarauksen 1. marraskuuta. Yrityksen varaama tontti numero 3019 on kooltaan noin 52,5 hehtaaria. Shanshan suunnittelee rakentavansa tuotantolaitoksen, jonka 100 000 tonnin vuotuinen tuotantokapasiteetti perustuu litiumioniakkujen synteettiseen grafiittiin.

Yritys ryhtyy valmistelemaan ympäristövaikutusten arviointia ennakkovarauksen aikana, jotta se voi käynnistää arvioinnin mahdollisimman pian. Tavoitteena on käynnistää tuotannon ensimmäinen vaihe vuonna 2026. Tehdas toisi yli tuhat uutta työpaikkaa ollessaan täysimittaisesti toiminnassa.

– Shanshanin ennakkovaraus on alkusysäys perusteelliselle prosessille, jonka tavoitteena on niinkin merkittävä kuin Suomen teollisuusprofiilin uudistaminen. On itsestään selvää, että tämä on historiallisesti merkittävä hetki sekä alueellisesti että kansallisesti. Tästä hetkestä lähtien tullaan ponnistelemaan hyvän ja kaikki vaatimukset täyttävän ympäristövaikutusten arvioinnin eteen. Kyseessä on valtava työsarka, sillä tämä tehdas on lajissaan yksi ensimmäisistä Suomessa, Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg kertoo.

– Olemme ylpeitä saadessamme toivottaa Shanshanin tervetulleeksi osaksi GigaVaasaa. Järjestelmällinen työmme luoda kaikkein kestävin akkutehdasalue, jossa eri toimijoiden synergiat maksimoidaan, houkuttelee kaikkia akkuteollisuuden toimijoita, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry selittää.

– Tavoitteenamme on saavuttaa täydellinen siirtymä puhtaaseen energiaan. GigaVaasa-alueelle sijoittuva tuotantolaitos, jonka vuotuinen tuotanto on 100 000 tonnia, kykenee vastaamaan eurooppalaisten markkinoiden anodimateriaalikysyntään. Näitä anodimateriaaleja voidaan käyttää noin 100 GWh:n litiumakkujen valmistukseen, mikä vastaa arviolta 1 500 000 sähköajoneuvon kysyntää. GigaVaasa on kestävän akkutehdasalueen edelläkävijä, mikä oli yksi pääkriteereistä Shanshanin valitessa tuotantopaikan Euroopasta, Shanshan Technologyn toimitusjohtaja Ding Xiaoyang kertoo.

– Tämänpäiväinen uutinen merkitsee eurooppalaiselle akkuteollisuudelle huomattavaa askelta kohti kestävää ja resilienttiä anodimateriaalien toimitusketjua. Suomen akkuteollisuuden asiantuntemuksen sekä ympäristöystävällisen, hiilineutraalin sähköntuotantomme hyödyntäminen edistää entisestään investointeja akkuteollisuuteen ja lisää työpaikkoja Suomessa, kertoo Markku Kivistö, Invest in Finlandin Cleantech-toimialan johtaja.

Lisää uutisia