Korsholms högstadiumin pukuhuoneissa ja liikuntasalissa kosteusarvot koholla – toimenpiteisiin ryhdytään kesällä


Kevään aikana tehty uusi tutkimusraportti osoittaa, että Korsholms högstadiumin pukuhuoneissa ja osittain liikuntasalissa kosteusarvot ovat koholla. Suihkutiloissa on epätiiviitä pintoja, minkä takia vesi on tunkeutunut rakenteisiin. Kosteusvaurio korjataan osittain kesällä.

skolbyggnad utifrån

Investigo tutki raportissaan rakennuksen vuonna 1972 rakennetun osan, lukuun ottamatta vuonna 2017 peruskorjattua osaa.

Pukuhuoneiden ja liikuntasalin koholla olevien kosteusarvojen lisäksi raportti osoittaa myös sisäilman kohonneet kuitupitoisuudet. Koholla olevien kuitupitoisuuksien syynä ovat luultavasti katon ja seinien akustiikkalevyt.

Raportissa todetaan myös liikuntasalin lattian ja yhden seinän ummehtunut haju. Lisäksi havaittavissa on kemiallinen hajoaminen liikuntasalin 1970-luvulta olevassa alkuperäisessä lattiamatossa.

– Raportin tulos oli pettymys, sillä kiinteistön tämä osa korjattiin niinkin hiljattain kuin 2017, mutta ilmeisesti tätä ei huomattu tuolloin, sanoo kiinteistöpäällikkö Ronny Haglund.

mies mustassa takissa
Kiinteistöpäällikkö Ronny Haglund

Osittain vanhasta ulkoseinästä otetussa näytteessä voitiin todeta ainoastaan mahdollinen mikrobikasvusto, mutta ei muita merkkejä vaurioista, minkä takia toimenpideraja ei ylity. Myös yläpohja oli tarkastetuilta osin asiallisessa kunnossa eikä mikrobikasvustoa havaittu.

Pukuhuoneiden ja suihkutilojen kosteusvauriot korjataan kesällä

Pukuhuoneiden ja suihkutilojen kosteusvauriot korjataan kesällä oppilaiden kesäloman aikana. Muun muassa lattia ja eristeet puretaan, perustus kuivataan ja lattia eristetään ja tasoitetaan uudelleen. Koko tilan pinnat uusitaan.

Myös liikuntasalin akustiikkalevyt vaihdetaan kesällä uuteen malliin, jossa ei ole kuitueristystä.

– Uskomme, että nyt tehtävät toimenpiteet parantavat tilannetta, Haglund sanoo.

Liikuntasalin seinä korjataan ja lattiamatto vaihdetaan lähivuosina.

– Meidän on katsottava kokonaisuutta, kun suunnittelemme toimenpiteiden aikataulua. Emme esimerkiksi tiedä vielä, mitä kaikki toimenpiteet maksavat, sanoo Haglund.

Korsholms högstadiumissa havaitut uudet löydökset eivät vaikuta Mustasaaren sivistyskampuksen hankkeeseen. Liikuntasali on Korsholms högstadiumin F-osassa eikä sisälly sivistyskampushankkeeseen. Högstadiumin N-osa puretaan 2025, jolloin uusi D-rakennus on valmis ja högstadiumin S-osa joko puretaan tai saneerataan.

Monia toimenpiteitä toteutettu talven ja kevään aikana

Kiinteistötoimi on talven ja kevään aikana toteuttanut Korsholms högstadiumissa pitkän listan toimenpiteitä sisäilman parantamiseksi. Muun muassa käytävien sisäkattoja on siivottu, jotta eristeistä peräisin olevat kuidut saadaan poistettua. Kesän aikana ilmanvaihtolaite päivitetään tehokkaampaan versioon.

– Sisäilmatoimenpiteillä on korkea prioriteetti, Haglund vakuuttaa.

Lisää uutisia