Ensimmäinen asukasbudjetti toteutuu: ”Konkreettinen keino kuntalaisille vaikuttaa mihin rahoja käytetään”


Mustasaaren kunta toteuttaa tänä vuonna ensimmäisen asukasbudjettinsa. 27.4 alkaen kuntalaiset voivat ehdottaa mihin 15 000 euron asukasbudjetti käytetään.

man utanför byggnad

Hyvinvointivaliokunta on varannut investointitalousarvion 2023 määrärahoista 15 000 euroa asukasbudjettiin.

– Tämä on helppo ja konkreettinen keino kuntalaisille vaikuttaa mihin rahoja käytetään. Toivomme, että saamme monta ideaa ja että asukasbudjetti herättää kiinnostusta, hyvinvointijohtaja Otto Domars sanoo.

Tämänvuotisen prosessin aikataulu on nopea, jotta hankkeet ehditään toteuttaa. Kunta kerää ehdotuksia kunnan nettisivuilla julkaistavan kyselyn kautta. Kysely julkaistaan torstaina 27.4. Hyvinvointivaliokunta hyväksyi asukasbudjetin aikataulun kokouksessaan 25.4.

Tänä vuonna kyseessä on investointi, koska summa sisältyy investointibudjettiin, mutta jatkossa tarkoitus on, että pystyy ehdottamaan myös tapahtumaa tai toimintaa.

Aikataulu: Näin vuoden 2023 asukasbudjetti toteutetaan

27.4.–9.5. Ideointi. Sekä kunnassa vakituisesti asuvat että loma-asukkaat voivat tehdä ehdotuksia kuntalaisten hyvinvoinnin ja viihtymisen edistämisestä. Ehdotuksia voi tehdä useita.

10.–16.5. Ehdotusten läpikäynti. Kunnan viranhaltijat tekevät valinnan ja kustannusarviot.

17.–29.5. Äänestys. Kaikki 13 vuotta täyttäneet kunnassa vakituisesti asuvat ja loma-asukkaat voivat äänestää.

13.6. Hyvinvointivaliokunta päättää, millä tavoin asukasbudjetti jaetaan eniten ääniä saaneiden ehdotusten välillä. Eniten ääniä saaneet ehdotukset toteutetaan vuoden 2023 jäljellä olevana aikana

Ajatuksena on, että jatkossa prosessi osuu kunnan avustushaun ajankohtaan, mikä tarkoittaa, että prosessi toteutetaan vuoden alussa, tammi–huhtikuussa.

Lisää uutisia