Mustasaari juhlii näyttävästi vuonna 2023 – haluaa kaikki mukaan viettämään juhlavuotta


Mustasaari viettää vuonna 2023 kaksoisjuhlavuotta. Silloin tulee kuluneeksi 675 vuotta siitä, kun Mustasaari mainittiin ensimmäisen kerran virallisessa tekstissä, ja 50 vuotta nykymuotoisen Mustasaaren kunnan syntymästä. Kunta toivoo voivansa järjestää unohtumattoman juhlavuoden mustasaarelaisille yhteistyössä paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa.

Juhlalogo Mustasaari 675.

Kunta aloittaa juhlavuoden vieton valtuuston juhlakokouksella 13.2.2023. Tämä päivämäärä tulee siitä, että Mustasaaren pitäjä mainittiin ensimmäisen kerran 13.2.1348 virallisessa tekstissä – kauppavapautta koskevassa kuninkaankirjeessä.

Juhlavuosilogossaan kunta on päättänyt nostaa esille kunnan 675-vuotisjuhlavuoden korostaakseen Mustasaaren perinteikästä historiaa, mutta juhlavuoden vietossa nostetaan tietenkin esille myös kunnan 50-vuotisjuhlavuosi. Nykyinen Mustasaari muodostettiin vuonna 1973, kun silloiset viisi kuntaa Björköby, Koivulahti, Mustasaari, Raippaluoto ja Sulva yhdistyivät.

Ellyn markkinat, Mustasaaren messut ja nuorisotapahtuma

Kaksoisjuhlavuotta vietetään monin eri tavoin ja eri puolilla kuntaa ensi vuoden aikana.

– Haluamme, että juhlavuosi nostaa esille sekä kunnan kokonaisuudessaan että kaikki kunnanosat, sanoo juhlavuosityöryhmän puheenjohtaja Carola Lithén.

Toukokuussa järjestetään taas markkinat Elly Sigfridsin torilla.

12.5. järjestetään tänä vuonna suuren suosion saavuttaneet markkinat Elly Sigfridsin torilla Sepänkylässä.

17.11. kunta järjestää nuorille suunnatun ison tapahtuman Botniahallissa. Ohjelma on vielä suunnitteluvaiheessa.

18.11. kunta järjestää Botniahallissa isot Mustasaaren messut, johon yhdistykset ja yritykset kutsutaan esittelemään toimintaansa yleisölle. Illalla 18.11. järjestetään iso juhla kunnan henkilökunnalle, luottamushenkilöille ja kutsuvieraille.

Yhdistyksiä kutsutaan mukaan juhlavuoden toteuttamiseen

Mustasaaressa on yli 100 aktiivista yhdistystä, ja kunta kutsuu kaikki yhdistykset mukaan toteuttamaan juhlavuotta. Yhteistyön avulla toivotaan, että voidaan järjestää monipuolista juhlavuosiohjelmaa kaikissa kunnanosissa.

– Yhdistykset ovat iso osa Mustasaaren identiteettiä. Tällä tavalla haluamme nostaa esille yhdistykset ja niiden tekemää hienoa työtä, ja samalla saada laajuutta ohjelmaan. Yhdistysten kautta tavoitamme kaikki kunnanosat, sanoo vapaa-aikapäällikkö Mikael Österberg.

Yhdistykset ja seurakunnat saavat itse ehdottaa tapahtumia, jotka sisällytetään kunnan viralliseen juhlavuosiohjelmaan.

Kunnan vapaa-aikaosasto suunnittelee myös juhlavuosiaktiviteetteja urheilun merkeissä sekä talvi- että kesäkuukausina.

Tavoitteena on, että kaikki mustasaarelaiset tuntevat itsensä osallisiksi juhlavuoden vietossa ja että he löytävät mieluista ohjelmaa, johon osallistua.

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa huomioidaan Mustasaaren juhlavuotta eri tavoin vuoden aikana. Sen lisäksi, että lapset oppivat lisää Mustasaaresta, yksiköt saavat myös mahdollisuuden juhlia merkkivuotta omien juhlien muodossa syksyn aikana.

Juhlavuosileivos ja juhlavuosiolut

Kunnan juhlavuotta huomioidaan myös paikallisissa juhlavuoden tuotteissa, suunnitteilla on sekä syötävää että juotavaa. Mustasaarelaispanimo Kvarken Brewery valmistaa parhaillaan juhlavuosiolutta, ja kunta saa myös paikallisesti valmistetun juhlavuosileivoksen.

Paikalliset yritykset saavat mielellään keksiä lisää juhlavuosituotteita, esimerkiksi elintarvikealaan liittyviä tuotteita.

–  Miltä kuulostaisi Mustasaaren hampurilainen, Mustasaaren pizza tai kokonainen juhlavuosimenu? Olisi myös kivaa, jos saisimme esimerkiksi Mustasaaren kahvin tai Mustasaaren limpun, sanoo Carola Lithén.

Kunnanjohtaja Rurik Ahlberg toivottaa kaikki, sekä Mustasaaressa että lähiseudulla asuvat, tervetulleiksi osallistumaan Mustasaaren 675-vuotisjuhlintaan. Suunnitelmissa on myös yllätys, Ahlberg paljastaa.

– Suunnittelemme Raippaluodon sillalle juhlavalaistusta. Kun Mustasaari juhli 650-vuotisjuhlavuotta, silloin uusi silta oli huomion kohteena, ja tällä tavalla se olisi jälleen keskipisteenä.

Lisää uutisia