Mustasaaren kunta kiirehtii energiansäästötoimenpiteitä


Mustasaaren kunta on päättänyt monista toimenpiteistä energian säästämiseksi. Muutoksia tehdään muun muassa tievalaistuksen aika-asetuksiin ja kiinteistöjen lämmitykseen.

Gatubelysning nattetid

Tievalaistuksen aika-asetuksia muutetaan seuraavasti:

  • Valaistus on sammutettuna yöaikaan klo 23.30–05.00 Sepänkylässä (aikaisemmin 01.00–05.00) ja teollisuusalueilla Sepänkylässä ja Vikbyssä. (aikaisemmin valaistusta ei sammutettu yöksi).
  • Valaistus on sammutettuna yleisillä teillä muualla kunnassa klo 22.00–6.00 (aikaisemmin 22.30–6.00).
  • Valaistus sammutetaan myös kalasatamissa ja pienvenesatamissa. Aikaisemmin satamat olivat valaistuina koko yön.

Poikkeuksina ovat muutama teollisuusalueilla sekä Sepänkylän keskustassa oleva tieosuus, joilla on käytössä valaisinkohtainen himmennys.

Tievalaistuksen uudet aika-asetukset ovat voimassa 2.12 alkaen.

Koulujen ja päiväkotien pihavalaistus tarkistettu

Kunnan koulujen ja päiväkotien pihavalaistus on myös tarkistettu energian säästämiseksi.

  • Koulujen ulkovalaistus on nyt sytytettynä klo 06:n ja päivänkoiton välillä ja hämärästä klo 22:een asti. Osa ulkovalaistuksesta sekä valonheittimet sammutetaan klo 18.
  • Päiväkotien ulkovalaistus on sytytettynä klo 06:n ja päivänkoiton välillä ja hämärästä klo 20:een asti. Viikonloppuisin ulkovalaistus on sammutettu. Poikkeuksena on Bölen päiväkoti, koska siellä on toimintaa vuorokauden ympäri kaikkina päivinä.

Myös sisävalaistus kunnan kiinteistöissä käydään läpi.

– Kaikkien kiinteistöjen läpikäynti vie muutaman vuoden mutta tavoitteena on, että suurta osaa kiinteistöjen valaistuksesta ohjataan läsnäolotunnistimilla. Aluksi panostamme käytäviin. Aiomme myös vaihtaa kiinteistöjen valaisimia LED-vaihtoehtoihin, kunnan sähkövastaava Jan Lundström kertoo.

Kunnan kiinteistöjen lämmitys tarkistusen kohteena

Kunnalla on  joitakin tilapäiskäytössä olevia sähkölämmitteisiä parakkeja muun muassa Vallgrundissa, Tölbyssä ja Singsbyssä. Ne varustetaan nyt ilmalämpöpumpuilla. Kunta käy myös läpi kiinteistöjen termostaatit ja säätää ne tarvittaessa.

Osana energiansäästötoimia arvioitavana on parhaillaan eri ohjelmia energiankulutuksen seurantaan. Energianseurannan avulla olisi mahdollista seurata energiankulutusta kunnan kiinteistöissä ja löytää myös pienemmät poikkeamat, jotka vaikuttavat energiankulutukseen. Tänä päivänä näiden tietojen saaminen kiinteistökohtaisesti on työlästä.

Tänä vuonna virastotalon katolle asennetut aurinkopaneelit tulevat tuottamaan arvion mukaan noin 80 MWh aurinkonenergiaa vuosittain.

Moottorinlämmittimet kunnan kiinteistöillä vaihdetaan malliin, jossa on oma kello ja termostaatti ja jossa aikaa säädetään itse, jotta moottorinlämmitin ei ole päällä turhaan. Moottorinlämmittimet on jo vaihdettu useimmilla kiinteistöillä tänä vuonna ja viime vuonna, ja työ jatkuu ensi vuonna.

Sähkökatkotesteillä varaudutaan sähkökatkoihin

Talven mahdollisiin sähkökatkoihin varautumiseksi kunta suorittaa sähkökatkotestit niissä kiinteistöissä, joissa on varageneraattorit. Sähkökatkotestissä sähkö katkaistaan kiinteistön pääkytkimestä ja tarkistetaan, että varageneraattorit toimivat täydellä teholla. 

Kunta tekee myös suunnitelman siitä, miten  sähkönkulutus voidaan nopeasti vähentää minimiin, jos tulee akuutti sähköpula.

Ruokapalvelut käyvät myös läpi omaa sähkönkulutustaan ja ryhtyvät mahdollisuuksien mukaan toimenpiteisiin sekä tekevät oman suunnitelman mahdollisen sähköpulan varalle.

Lisää uutisia