Maksuton koulukuljetus vuosiluokkien 7–9 oppilaille kahdesta osoitteesta ­ – Mustasaaren kunta käynnistää kokeilujakson ensi vuonna


Vuosiluokkien 7–9 oppilaat, joilla on koti kahdessa eri osoitteessa Mustasaaressa, saavat oikeuden maksuttomaan koulukuljetukseen molemmista kodeista ensi vuonna. Aluksi on kyse kokeilusta.

Vuosiluokilla 7–9 on noin 80 oppilasta, joilla on kaksi kotiosoitetta kunnassa. Ensi vuodesta alkaen nämä oppilaat saavat oikeuden maksuttomaan koulukuljetukseen molemmista kodeista. Kunnanvaltuusto hyväksyi vastauksen valtuutettu Alf Burmanin aloitteeseen sillä lisäyksellä, että kokeilujakso voi alkaa jo 1.1.2023, mikäli sivistystoimi ehtii tehdä tarvittavat valmistelut sitä ennen.

Kunta kokeilee uutta järjestelyä ensi vuonna, minkä jälkeen arvioidaan, miten se toimii.

– Tämä on todella hyvä palvelu asukkaillemme, sanoo sivistysjohtaja Denice Vesterback.

Pedersöressä vastaava päätös viime vuonna

Laki vaatii ainoastaan, että kunnat järjestävät koulukuljetuksen yhdestä osoitteesta, joten tämä on vapaaehtoinen lisäpalvelu kunnan puolelta. Toiveena on, että uusi koulukuljetuskäytäntö helpottaa arkea niissä perheissä, joissa vanhemmilla on yhteishuoltajuus.

Mustasaaren kunta on tutustunut Pedersören kunnan kokemuksiin maksuttomasta koulukuljetuksesta kahdesta osoitteesta. Siellä tehtiin vastaava päätös viime vuonna.

– Sielläkin oli ensin kyse kokeilusta, mutta järjestelyä päätettiin jatkaa, Vesterback sanoo.

Samat koulukuljetusperiaatteet kuin muilla oppilailla

Huoltajat voivat hakea lapsilleen koulukuljetusta kahdesta osoitteesta. Oppilaiden oikeus koulukuljetukseen kahdesta osoitteesta edellyttää, että tietyt periaatteet täyttyvät. Käytetään ennestään olevaa oppilaaksiottoaluetta ja nykyisiä reittejä. Yhdyskuljetuksia ei myöskään järjestetä.

Koulukuljetusperiaatteet ovat samat kuin muilla oppilailla mitä tulee kilometrirajaan ja luokitteluun vaaralliseksi tieksi.

Koulukuljetus Sepänkylän koulukeskukseen voidaan järjestää melko joustavasti kahdesta osoitteesta

Oppilaiden oikeus koulukuljetukseen kahdesta osoitteesta tuli ajankohtaiseksi kahden erikseen jätetyn aloitteen johdosta. Valtuutettu Alf Burmanin aloite koskee vuosiluokkien 7–9 oppilaita ja valtuutettu Rebecca Åkersin aloite taas koskee kaikkien oppilaiden oikeutta maksuttomaan koulukuljetukseen, kun huoltajilla on yhteishuoltajuus.

Tässä vaiheessa kokeilu tulee koskemaan ainoastaan vuosiluokkien 7–9 oppilaita käytännön ja taloudellisista syistä. Koska linjaliikenne ja muu ostoliikenne takseilla liikennöi Sepänkylän koulukeskukseen kaikista kunnanosista, vuosiluokkien 7–9 oppilaille voidaan melko joustavastikin järjestää koulukuljetus reitin varrella olevasta kahdesta osoitteesta.

Sivistysvaliokunta tarkistaa koulukuljetusperiaatteita joulukuussa

Vuosiluokkien 1–6 oppilaiden oikeus koulukuljetukseen kahdesta osoitteesta on monimutkaisempi asia, koska kunnan pitäisi perustaa uusia reittejä ja kilpailuttaa lisää taksikuljetuksia eikä voitaisi käyttää ennestään olevaa linjaliikennettä.

– Se olisi paljon isompi operaatio, toteaa Denice Vesterback.

Vastaus aloitteeseen koulukuljetuksesta kahdesta osoitteesta on osa kunnan koulukuljetusperiaatteiden tarkistamista.

– Sivistysvaliokunta tarkistaa koulukuljetusperiaatteita joulukuussa – muun muassa kilometrirajaa sekä vaarallisen koulutien luokittelua mitä tulee petoeläimiin, Vesterback sanoo.

Lisää uutisia