Raippaluodon silta täyttää 25 vuotta


Lauantaina 27. elokuuta tulee kuluneeksi 25 vuotta Raippaluodon sillan avaamisesta liikenteelle.

Replotbron. Raippaluodon silta.

Raippaluodon silta avattiin liikenteelle 27. elokuuta 1997. Paikalla olivat muun muassa presidentti Martti Ahtisaari sekä Ole Norrback, joka toimi liikenneministerinä, kun sillan rakentamiseen myönnettiin rahoitus.

Siltaa ei olisi saatu ilman kuntalaisten aktiivista roolia, sanoo Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg.

– Silta osoitti, että kannattaa sinnikkäästi ajaa omaa asiaansa. Lujan tahdon ja määrätietoisen työn kautta tuomme koko ajan esille seutua ja Mustasaaren kuntaa. Raippaluodon silta on ennen kaikkea vienyt saaristoa uuteen ajanjaksoon, johon kuuluvat nopeat yhteydet mantereelle.

Vakaa kehitys saaristossa

Tänä päivänä saaristossa on hyvä ja vakaa kehitys. Uudet yrittäjät ovat vakiinnuttaneet itsensä etenkin matkailualalla. Raippaluodon kirkonkylä kehittyy ja Södra Vallgrundilla on vakaa väestöpohja.

Kunta on panostanut paljon Klobbskatin satamaan. Sieltä löytyy nyt muun muassa panimo ja entistä paremmat satamapalvelut. Svedjehamnissa vierailee joka kesä kymmeniätuhansia ihmisiä, joista monet tulevat ulkomailta. Sillan avaamisen jälkeen saaristoon on tullut noin 1 000 uutta mökkiä, kun lasketaan mukaan mantereenpuoleinen saaristo.

Ilman siltaa saaristo ei olisi selvinnyt ikärakenteen muutoksen tuomista haasteista yhtä hyvin, Ahlberg arvioi.

Yhä Suomen pisin silta

Raippaluodon silta on yhä Suomen pisin silta,1 045 metriä pitkä. Se on vinoköysisilta, jolla on kaksi pylonia. Pylonit kohoavat 82,5 metrin korkeuteen.

Raippaluodon silta on tärkeä maamerkki koko seudulle, ja silta toimii myös Mustasaaren kunnan symbolina.

– On vaikea löytää kunnasta toista kohdetta, jolla olisi yhtä symbolinen merkitys kuin Raippaluodon sillalla, Ahlberg sanoo.

­

Raippaluodon silta 1997.
Lisää uutisia