Varhaiskasvatus koetaan turvalliseksi ja lapset viihtyvät


Lapsen voi jättää varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen turvallisin mielin ja lapset viihtyvät toiminnassa. Tämä ilmenee kevättalvella tehdyn varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vanhempainkyselyn tuloksista.

Valder och Nicklas Nygård.

Varhaiskasvatusta arvioidaan vuosittain. Tämän vuoden kyselyssä 97 prosenttia vastaajista antoi parhaan tai toiseksi parhaan arvosanan väittämälle ” Voin hyvillä mielin jättää lapseni varhaiskasvatukseen/esiopetukseen”. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen päällikkö Anna Törnroos-Mård iloitsee siitä, että positiivisten vastausten määrä on kasvanut vuosi vuodelta viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Olemme yhdessä huoltajien kanssa onnistuneet luomaan turvallisen arjen lapsille korona-ajan haasteista huolimatta. Henkilökuntamme on fantastinen, Törnroos-Mård sanoo.

Anna Törnroos-Mård.
Anna Törnroos-Mård.

94 prosenttia vastaajista antoi parhaan tai toiseksi parhaan arvosanan väittämälle ”Lapseni viihtyy varhaiskasvatuksessa/esiopetuksessa”. Monissa positiivisissa kommenteissa nostettiin esille, miten hyvin lapset viihtyvät ja että lapset osallistuvat mielellään toimintaan.

Eniten positiiviseen suuntaan ovat muuttuneet vastaukset väittämään ”Lapseni tarpeet ja mielenkiinnon kohteet huomioidaan toiminnassa”. Vuonna 2020 keskiarvo oli 3,36 mutta tänä vuonna jo 4,4. Arvosteluasteikko on yhdestä (huonoin) viiteen (paras). Yksi selitys tähän voi olla väittämän muotoileminen uudelleen. Aikaisemmin väittämä kuului: ”Lapseni pystyy vaikuttamaan toimintaan”. Anna Törnroos-Mård kertoo, että tuloksen eteen on myös tehty tietoisesti paljon työtä. Lasten toiveita ja tarpeita on kuunneltu ja heidät on osallistettu toimintaan.

– On tärkeää, että lapset ja huoltajat saavat vaikuttaa päivän sisältöön. Tämä on toteutettu yksiköissä hieman eri tavoin.

Tulokset ilahduttavat

Yhteensä vastauksia tuli 842. Yksi kyselyyn vastanneista on kahden lapsen isä Nicklas Nygård, joka sivistysvaliokunnan jäsenenä on jo tutustunut tuloksiin.

– Kunta on saanut todella hyvät pisteet varhaiskasvatustyöstään, ja olen erittäin tyytyväinen siihen, miten olemme pystyneet parantamaan numeroita jo kolmatta vuotta perättäin, Nicklas Nygård sanoo.

Nicklas Nygård.
Nicklas Nygård.

Hänen nuorempi poikansa, viisivuotias Valder, on varhaiskasvatuksessa Koivulahdessa. Sekä isä että poika ovat sitä mieltä, että varhaiskasvatuksessa tehdään hyvää työtä.

– Olemme olleet tosi tyytyväisiä sekä varhaiskasvatukseen että esiopetukseen. Niin kahdeksan-vuotiaan Einarin kuin nyt Valderin osalta.

– Tuntuu turvalliselta tuoda lapset tänne. Henkilökunta kertoo aina, miten päivä on sujunut ja onko tapahtunut jotakin erikoista.

Yhteenveto kyselyvastauksista

Lisää uutisia