Roskien kerääminen käy liikunnasta


Jaakko Björkbacka siistii tienvarresta 15–20 säkillistä roskaa pari kertaa vuodessa, jotka kunta noutaa.

Man plockar skräp vid vägren. Mies poimii roskia tien varrelta.

Jaakko Björkbacka siistii kilometrin pituista tienpätkää Sepänkylässä pari kertaa vuodessa. Yksi siivouskerta kestää neljästä viiteen tuntia, ja sinä aikana hän kerää 15–20 jätesäkillistä, jotka kunta noutaa. Yhteistyö kunnan kanssa alkoi viime vuonna ja on toiminut hyvin. Björkbacka saa jätesäkit kunnalta ja kerää roskia omalla ajallaan.

Jaakko Björkbacka.

– Kerään Mustasaarentien varrelta Karperöntien ja Lintuvuoren väliseltä alueelta Siellä on paljon kaatopaikkajätettä, kuten pahvia ja muovia, jota ei ole heitetty tarkoituksella vaan sitä on lentänyt kuorma-autojen lavalta, Björkbacka sanoo.

– Jokaisen kuljettajan vastuulla on kiinnittää kuormansa niin, että mitään ei lennä lavalta luontoon, hän jatkaa.

Man med skräppåse och pafflåda vid vägren. Lastbil kör förbi. Mies, joka pitää roskapussia ja pahvilaatikkoa seisoo tien vareessa. Kuorma-auto ajaa ohi.
Tiedosuudella, jossa Jaakko Björkbacka kerää roskia, on paljon kuorma-autoliikennettä.

Alue, jota Björkbacka siistii, on hänen oman kotinsa lähialuetta, jossa perhe useimmiten liikkuu. Kaatopaikkajätteen lisäksi alueelta löytyy paljon tyhjiä tupakka-askeja, juomatölkkejä ja kertakäyttöisiä kahvimukeja, joita on heitelty autojen ikkunoista.

– On turha harmitella roskien määrää, kun asia on helposti korjattavissa. Siistiminenhän käy liikunnasta, Björkbacka toteaa tyytyväisenä.

Kunnan siivoustalkoot

Mustasaaren kunta kannustaa kuntalaisia ja kaikkia, jotka haluavat siistiä lähiympäristöään, kokoamaan talkooporukan ja siivoamaan omaa lähialuetta. Kunta tarjoaa kuntalaisille jätesäkkejä roskien keräämistä varten ja mahdollisuuden jättää täydet jätesäkit ojan reunaan. Kunta noutaa jätesäkit.

Skräp bland torkade löv på marken. Roskia kuivuneiden lehtien seassa maan päällä.
Roskaa luonnossa.

Jätesäkkejä voi hakea virastotalon infopisteestä. Kun haet säkkejä, ilmoita millä tiellä tai kadulla roskia kerätään, milloin ja mihin täydet jätesäkit jätetään. Jos asut kaukana virastotalosta, voit myös vain ilmoittaa roskien keräämispaikan ja mistä kunta voi noutaa täydet jätesäkit.

Virastotalon infopiste on auki maanantaista perjantaihin kello 8–16.

Käyntiosoite: Keskustie 4, Sepänkylä
Puhelin: 06 327 7111
Sähköposti: infopiste@mustasaari.fi

Roskien kerääjiltä edellytetään Tieturva 1 -korttia

Roskien kerääjiltä edellytetään niin sanottua Tieturva 1 -korttia. Jos roskia kerää useampi henkilö, riittää, että porukasta yhdellä on kortti. Kortti suoritetaan verkkokoulutuksena ja siitä saatava todistus on maksuton. Tieturva 1 -kortilla halutaan varmistaa tiellä työskentelevien perehdytys työpaikan liikenteen aiheuttamiin vaaratekijöihin. 

Tietoa Tieturva 1 -koulutuksesta

Kuntaa siistiville roskien kerääjille suositellaan keltaista liiviä ja hanskoja työssä käytettäviksi.

Jaakko Björkbackalla on Tieturva1 -kortti. Hänellä on roskien kerääjille muutamia lisävinkkejä:

  • valitse kellonaika, jolloin tiellä ei ole ruuhkaa
  • käytä vahvoja hanskoja ja tukevia kenkiä
  • kerää aina yhdeltä puolelta tietä kerrallaan ja vältä turhia tienylityksiä.

#supersiisti_mustasaari

Levitetään siivousiloa yhdessä! Ota kuva siivoustalkoista ja julkaise se Facebookissa tai Instagramissa hashtagilla #supersiisti_mustasaari.

Kuvia, joita julkaistaan hashtagilla #supersiisti_mustasaari julkisilla sivuilla ja profiileilla, voidaan jakaa Mustasaaren kunnan sosiaalisen median tileillä.

Lisää uutisia