Idyllisen Hankmon uusi päiväkotiosasto vastaa kysyntään


Hankmon vanhassa koulussa on täysi tohina. Työmiehet purkavat vanhoja täytteitä, rakentavat uusia lattioita ja pystyttävät väliseiniä. Vanhan koulun tiloihin rakennetaan uusi päiväkotiosasto.

Gult trähus. Keltainen puutalo.

Kiinteistössä toimii entuudestaan 1–5-vuotiaiden päiväkotiryhmä Björnidet. Syksyllä se saa seinänaapurikseen Rävgrytet-ryhmän, johon otetaan 1–3-vuotiaita.

Koivulahden alueen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluesimiehen Britt-Marie Hedströmin mielestä rakentaminen on tähän mennessä sujunut hyvin. Hän arvostaa sitä, että varhaiskasvatus on alusta asti saanut olla mukana vaikuttamassa suunnitteluun.

– Todella hyvältä vaikuttaa, ja on hienoa, että saamme olla mukana jo suunnitteluvaiheessa, sanoo tyytyväinen Hedström.

– Tiettyjä asioita täytyy ottaa huomioon, jotta kaikki toimii ja varhaiskasvatussuunnitelmaa pystytään noudattamaan.

Britt-Marie Hedström och/ja Johan Klemets.
Britt-Marie Hedström ja Johan Klemets.

Yksi näistä asioista on mahdollisuus erottaa isoista tiloista pienempiä tiloja pienryhmätoimintaa varten. Rakennusteknisesti se ei aina ole yksinkertaista ja edullisinta. Sisäilmatoimenpiteiden rakennuttajainsinööri Johan Klemets sanoo kuitenkin, että saneeraus tehdään toimintaa varten, ja silloin on tärkeää, että varhaiskasvatuksen toiveet otetaan huomioon.

– Olemme panostaneet siihen, että rakennus sovitetaan toimintaa varten. Varhaiskasvatuspedagogit tietävät asiantuntijoina, mitä tarvitaan, joten tietenkin he ovat suunnittelussa mukana, Klemets jatkaa.

Ritning. Kaava.
Johan Klemets näyttää miten huoneenjako toteutetaan uudessa päiväkotiosastossa.
Buggplats. Rakennuspaikka.
Aula.
Stort rum. Iso huone.
Vanhat luokkahuoneet ovat isoja ja ilmavia. Yhdestä isosta luokkahuoneesta tehdään useampi pieni huone.

Aiemmista saneeraushankkeista on opittu, että oikoteitä ei kannata ottaa. Vanhat riskirakenteet ja väliseinien alushirret poistetaan. Alushirsiä on esimerkiksi saatettu jättää paikalleen, ja niihin liittyvistä ongelmista on paljastunut myöhemmin sisäilmaongelmia. Tulee kalliiksi, jos tuoreita rakenteita täytyy purkaa, jotta päästään käsiksi niiden alla sijaitseviin ongelmiin.

– Vaikka kustannukset nyt ovatkin isommat, rakennamme mieluummin oikein ja pitkäjänteisesti, Klemets selittää.

Uusi kiertotalousmateriaali testissä

Rakentamisessa testataan myös uusia materiaaleja, kuten vaahtolasia. Vaahtolasi on kierrätyslasia, joka on puhdistettu, jauhettu ja paisutettu uunissa. Tuloksena on kiviä muistuttavaa harmaata mursketta. Lattian alta on poistettu vanhat täytteet, ja sen sijaan, että uudeksi täytteeksi laitettaisiin ympäristön kannalta haitallista styroksia, sileiden styroksilevyjen alle laitetaan paksu kerros vaahtolasia.

– Vaahtolasi on styroksia kalliimpaa mutta parempaa ympäristölle. Tällä tavoin voidaan ehkä rakentaa kestävämmin. Tämä on ensimmäinen paikka, jossa testaamme tätä materiaalia, Klemets sanoo.

Gråa klumpar i två händer. Harmaita paloja käsissä.
Vaahtolasi on tämän näköistä.

Britt-Marie Hedström on ollut mukana uusien päiväkotiosaston suunnittelussa ja rakentamisessa aiemmin. Hän oli mukana, kun Replot daghemiin rakennettiin kolme uutta osastoa ja kun Tranbären sai tilan Koivulahden vanhasta kunnantalosta, joka nykyisin on nimeltään Stjärnbackens daghem. Myös Hedström on sitä mieltä, että kestävyysnäkökulma on tärkeä.

– Tranbären-osasto on sisustettu lähes pelkästään kierrätyshuonekaluilla, ja osasto on mahtavan hieno.

Paikoista suuri kysyntä Koivulahden alueella

Uudella Rävgrytet-osastolla on 12 paikkaa, ja ne tulevat tarpeeseen, koska Koivulahden alueella on kysyntään nähden vähän paikkoja.

Konturer av barn utomhus. Lapsia pihalla.
Paikoista on suuri kysyntä Koivulahden alueella.

– Meillä on ollut ongelmia saada paikka kaikille Koivulahden alueen lapsille. Jotkut Koivulahdesta paikkaa toivoneet ovat nyt Sepänkylässä, Hedström kertoo.

Britt-Marie Hedström nostaa esille ne monet positiiviset seikat, joita uuden päiväkotiosaston saamisella juuri Hankmoon on. Yksi niistä on, että koululla toimii entuudestaan yksi osasto, mistä saadaan synergiaetuja. Henkilökuntaa ei esimerkiksi tarvitse olla paikalla molemmilla osastoilla aamuvarhaisesta kiinnimenoon asti, vaan painopiste on sillä ajalla, jolloin useimmat lapset ovat hoidossa paikalla. Lasten näkökulmasta paikka on ihanteellinen.                            

– Lähellä on oppimisympäristöjä, jotka antavat toiminnalle paljon mahdollisuuksia. Vierestä kulkee hiihtolatu, kaukalo ja urheilukenttä ovat lähellä, ja koulussa on sisäliikuntasali, jota saamme käyttää. Metsä on lähellä, ja ympäristö on oikein idyllinen, Hedström sanoo.

Lekplats utomhus. Leikkialue ulkona.
Ympäristö on idyllinen.

Sisäpihalla olevat tuulten pieksämät vanhat männyt lohjenneiden oksien aiheuttamine kolhuineen kuuluvat valitettavasti kaadettaviin puihin. Tuulen ujellus katkoo oksia, mistä muodostuu turvallisuusriski. Poistettavien joukkoon kuuluvat myös tällä hetkellä keittiössä olevat täytetyt eläimet. Toiveissa on, että niistä ottaisi huolehtiakseen joku, jolla on siteitä paikallisyhteisöön.

Tall på en gård. Mänty pihmaalla.
Piha-alueen vanha mänty otetaan pois.
Uppstoppad hermelin. Täytetty kärppä.
Muun muassa tämä täytetty kärppä etsii uutta kotia.

Hankmo daghem 

  • Toimii Hankmon vanhassa koulussa, joka käsittää kolme osaa: vanhin osa, joka on rakennettu 1910-luvulla ja jossa päiväkotiryhmä Björnidet toimii, vuonna 1955 rakennettu keskiosa, ja vuonna 1988 rakennettu osa, jossa on liikuntasali. 
  • Rävgrytet-ryhmän tilat tehdään vuosina 1955 ja 1988 rakennettuihin osiin
  • Kaikki vanhat täytteet poistetaan, ja sisälle rakennetaan uudet rakenteet. Seinät tehdään palovarmoiksi nykyisten vaatimusten mukaisesti. 
  • Samalla tehdään valmisteluja sitä varten, että tulevaisuudessa tarvittaisiin uusi osasto toiseen kerrokseen. Vesiliittymät ja sähköjohdot asennetaan ja sijoitetaan niin, että rakentamista on helppo jatkaa, jos päätös laajentamisesta tehdään. 
  • Sisäpihan männyt kaadetaan, kun päiväkodin pihaa laajennetaan.

Koivulahden alueen varhaiskasvatus

  • Alueella on viisi päiväkotia, joissa on 183 paikkaa, sekä esikoulu Kvevlax lärcenterissä, jossa on 52 paikkaa lukuvuonna 2021–2022
  • Kun uusi osasto otetaan käyttöön syksyllä, paikkoja on 195
Lisää uutisia