Kulttuuritalon saneeraus jatkuu sisätiloissa


Pääkirjaston vesikatto valmistuu marraskuun aikana, ja kesästä lähtien kulttuuritaloa kehystäneet rakennustelineet puretaan. Katon uusiminen on osa isompaa kokonaisuutta ja ensimmäinen saneerauksen kolmesta vaiheesta. Seuraavat vaiheet tehdään sisätiloissa, ensin kirjaston ja sitten aikuisopiston tiloissa.

Byggnad omgärdad av byggställningar.. Rakennustelineitä ympäröivä rakennus.

Saneerauksen yhtenä syynä on, että kiinteistön sisäilmassa on liikaa kuituja.

– Strategiana meillä on, että syntynyttä ongelmaa ei pelkästään korjata, vaan yritetään löytää syyt ongelman taustalta, sanoo Johan Klemets, kunnan sisäilmatoimenpiteiden rakennuttajainsinööri.

Johan Klemets.
Johan Klemets.

Kulttuuritalo on monena vuonna kärsinyt vesivuodoista etupäässä kirjaston ja aikuisopiston välisessä saumakohdassa. Katon vaihdon yhteydessä myös kattorakenteisiin tehdään joitakin muutoksia, joilla parannetaan veden virtausta maahan. Rakennuksen kahden korkeamman osan välissä olevan matalan osan katon kaltevuutta on jyrkennetty, ja kirjaston katon reunaan rakennetaan uusi vesikouru, jotta katolle kertyy vähemmän vettä.

Grupp med människor på ett tak som har presenning över sig. Ryhmä ihmisiä katolla, jonka päällä on pressu.
Vesikatolle tehdään viimeiset korjaukset.

Sisätiloissa on parhaillaan käynnissä kunnostustöitä siinä osassa kulttuuritaloa, jossa kirjasto on. Alkuperäiset lattiamatot vaihdetaan etupäässä toimisto- ja sosiaalitiloissa.

– Kirjastosalin matto vaihdettiin muutama vuosi sitten, joten sille ei tässä vaiheessa tehdä mitään. Muissa tiloissa lattiamatoista kuitenkin tuntuu hajua, Klemets kertoo.

Alkuperäismattojen materiaali sisältää liimaa, joka kosteuden ja pH-arvoltaan matalan betonin kanssa kosketuksissa ollessaan aiheuttaa kemiallista hajoamista, josta syntyy hajua, joka voi ärsyttää hengityselimiä. Lisäksi kunnostettavien tilojen pinnat maalataan ja seinän ja lattian väli tiivistetään. Myös sisäkatot uusitaan.

Maskin med rör i ett rum som renoveras. Kone, jossa putki huoneessa jota korjataan.
Henkilöstön tiloihin laitetaan uusi lattiamtto ja seinät maalataan. Myös sisäkatto uudistetaan.

Kirjaston saneerauksen arvioidaan valmistuvan tammikuun 2022 ensimmäisten viikkojen aikana.

Viimeisenä saneerataan aikuisopiston sisätiloja. Työt aloitetaan kirjaston valmistuttua. Myös opiston joidenkin tilojen matot vaihdetaan, uusi ilmanvaihtokone asennetaan ja seinät ja katto maalataan.

– Suurin näkyvin muutos on, että kiinteistön laajennuksessa vuonna 2006 sisäseinäksi tehty entinen julkisivu vaihdetaan, jatkaa Klemets.

Kiviseinän eristys on kostea ja se poistetaan tulevien ongelmien ehkäisemiseksi.

Kiviseinä vaihdetaan uuteen, sileään seinään.

Kiinteistössä tehdään myös sähkötöitä ja uusitaan palo- ja turvavalaistus. Kokonaiskustannukset ovat 1,3 miljoonaa euroa. Kirjaston aukioloaikoihin työt vaikuttavat siten, että kirjasto aukeaa 4.–19.11. arkisin vasta klo 12. Aikuisopiston toiminnot siirtyvät toisiin tiloihin siksi aikaa kun työt ovat käynnissä opiston tiloissa, ja Mustasaari-sali on pois käytöstä keväällä 2022.

Lisää uutisia