Kohdunkaulaan syöpää ehkäisevä seulonta (papa)

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevät seulonnat (papa) tehdään Mustasaaressa terveyskeskuksen perhesuunnitteluneuvolassa ja Oravaisten, Vöyrin ja Maksamaan alueella terveyskeskuksen äitiysneuvolassa.

Kaikki 30–60-vuotiaat naiset, jotka asuvat Mustasaaressa, ja kaikki 25–65-vuotiaat naiset, jotka asuvat Oravaisten, Vöyrin ja Maksamaan alueella, kutsutaan kohdunkaulan seulontaan viiden vuoden välein.
Voit vaihtaa ajan verkossa. Käyttäjätunnus ja salasana löytyvät kutsusta.

Seulonnan tulokset ilmoitetaan postitse.

Kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä maailmanlaajuisesti. Kohdunkaulan syöpä kehittyy usein hyvin hitaasti. Siihen voivat sairastua myös nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat naiset. Kohdunkaulan syövällä on esiasteita, jotka voidaan havaita seulonnoissa ja hoitaa ennen varsinaisen syövän puhkeamista. Merkittävin yksittäinen syy kohdunkaulan syövän esiintymiseen on sukupuolisessa kanssakäymisessä tarttuva papilloomavirus. Nykyisin on olemassa rokote papilloomavirusta vastaan.

Kohdunkaulassa kehittyvä syöpä voi olla täysin oireeton. Vaikka suuri osa seulonnoissa havaituista muutoksista ovat vaarattomia ja itsestään paranevia, todetaan paljon myös esiasteille ja syövälle tyypillisiä muutoksia. Seulonnassa etsitään ensisijaisesti esiasteita, jotka viittaavat syöpään. Järjestettyihin seulontoihin osallistumisen on todettu olevan tehokkain menetelmä välttää kohdunkaulan syöpä. Seulontakäynnillä hoitaja ottaa irtosolunäytteen emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Näytettä ei mielellään oteta kuukautisten aikana. Näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä. Muutaman päivän ajan näytteenoton jälkeen saattaa esiintyä tiputteluvuotoa.