Mustasaaren perhekeskus

Mustasaaren perhekeskus on verkosto, jossa kaikkien lasten ja perheiden parissa ammattimaisesti tai vapaaehtoispohjalta työskentelevien palvelut sovitetaan yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi. 

Monessa perheessä on nyt ylimääräistä haastetta. Soita meille tai lähetä sähköpostia. Tarvittaessa varaamme tapaamisen tai kotikäynnin, kunhan kenelläkään ei ole influenssaoireita.

Perhekeskus voi myös tarjota fyysisiä kohtaamispaikkoja, jossa perhekeskusverkoston jäsenet tarjoavat palveluja ja toimintaa. 

Perhekeskuksen tavoitteena on edistää lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä lapsen kehitystä antamalla lapselle, vanhemmille ja koko perheelle oikeanlaista ja oikea-aikaista tukea. Perhekeskus haluaa myös edistää vertaistuen eri muotoja, oma-apuryhmiä ja kotoutumista.

Perhekeskus

Lapsille, nuorille ja perheille on kunnassa tarjolla monenlaista apua ja tukea. Lastenneuvola auttaa ja tukee 0–6-vuotiaita ja heidän vanhempiaan.

Lapsiperheet voivat saada myös kotipalvelua. Kotipalvelua järjestetään tarvittaessa auttamaan ja tukemaan lasten hoidossa ja kasvatuksessa tai kodinhoidossa. Perheneuvola auttaa, tukee ja edistää lapsen, vanhempien ja perheen myönteistä kehittymistä. Perheneuvola tarjoaa myös sovittelukeskusteluja eroa miettiville ja eroon päätyneille. Vanhemmat voivat kääntyä perheneuvolan puoleen oma-aloitteisesti. Jos on tarvetta kysyä lasten (0–17-vuotiaat) ja lapsiperheiden sosiaalipalveluista tai tehdä lastensuojeluilmoitus, voi ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijään tai tehdä kirjallisen ilmoituksen.

Esioppilaat, perusopetuksen oppilaat ja lukion opiskelijat saavat keskustelutukea koulun kuraattorilta. Mustasaarelaisnuoret voivat myös kääntyä nuorisoasema Klaaran puoleen. Klaarassa tarjotaan mielenterveys-, päihde- ja elämänhallinnan ongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon keskittyviä palveluja 13–24-vuotiaille.

Valtakunnallisesti monet tukijärjestöt tarjoavat tukea kaikenikäisille joko paikan päällä, puhelimitse tai chat-palvelun kautta. Netari.fi:n kalenterista saa päiväkohtaista tietoa tukijärjestöjen palvelujen aukiolosta.

Kunnassa on laaja toimintatarjonta lapsille ja nuorille, myös koululomilla. Nuorisotalo Ziti on tarkoitettu 13–17-vuotiaille nuorille. Zitissä on sen aukioloaikoina aina paikalla nuoriso-ohjaajia tai muita aikuisia.

Decibelin kautta nuoret voivat esittää asiantuntijoille kysymyksiä 24/7 ja saada vastauksen viiden arkipäivän kuluessa. Mustasaaren kunnan etsivä nuorisotyö on tarkoitettu kunnassa asuville 15–29-vuotiaille nuorille. Etsiviin nuorisotyöntekijöihin voi ottaa yhteyttä kuka tahansa, jolla on huoli nuoresta, myös nuori itse. Etsivä nuorisotyöntekijä voi auttaa nuorta etsimään opiskelu-, harjoittelu- tai työpaikkaa sekä auttaa talousasioissa tai tukea muulla tavoin nuoren elämäntilannetta.

Kelalta saa taloudellista tukea, mutta sosiaalityöntekijä voi auttaa myöntämällä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

Lue lisää valtakunnallisesta perhekeskusmallista.