Kysymyksiä ja vastauksia koronatilanteessa

Onko virastotalo auki?

Virastotalon pääsisäänkäynti on suljettu. Käynti virastotalossa on kuitenkin sallittua ajanvarauksella.

Käsitelläänkö kuntalaisten asiat normaaliin tapaan?

Kyllä. Käsittelyajat voivat kuitenkin olla pidempiä kuin tavallisesti.

Mistä voin lukea kuulutukset?

Kaikki kuulutukset julkaistaan kunnan sähköisellä ilmoitustaululla osoitteessa http://smedenjulk.korsholm.fi/.

Kokoontuvatko kunnan toimielimet aiemmin vahvistettuina kokouspäivinä?

Osittain. Pyrimme pitämään mahdollisimman vähän kokouksia lähikontaktien välttämiseksi. Yritämme samalla myös pitää prosessit käynnissä. Toimielimen puheenjohtaja voi tarvittaessa muuttaa kokouspäivää, joten on tärkeää seurata kunnan sähköistä kokouskalenteria.

Miten toimitan kuntaan asiakirjoja?

Suosittelemme, että asiakirjat toimitetaan aina sähköisesti. Otamme kuitenkin vastaan myös paperiasiakirjoja. Tässä tilanteessa toivomme, että kaikki paperiasiakirjat lähetetään postitse tai jätetään virastotalon pääsisäänkäynnin vieressä olevaan postilaatikkoon.

Voiko tiloja tai kokoustiloja varata?

Ei. Ulkopuoliset eivät voi varata tiloja, kokoustiloja eikä liikuntasaleja.

Miten haen vesipostin avaimen?

Lähetä sähköpostia toimistosihteeri Hillevi Auralle, hillevi.aura@mustasaari.fi, tai soita puh. 06 327 7189. Lähetämme avaimen sinulle postitse.

Lapseni on kotona eikä osallistu päivähoitotoimintaan. Onko päivähoitomaksu silti maksettava?

Kyllä. Sivistyslautakunta ei ole erikseen päättänyt, että maksua ei perittäisi.

Mistä löydän ajantasaista tietoa siitä, miten koronavirustilanne vaikuttaa kunnan toimintaan ja palveluihin?

Kunta tiedottaa koronatilanteeseen liittyvistä asioista verkkosivulla ja sosiaalisen median kanavissaan.

En tunne oloani täysin terveeksi. Mitä teen?

Jos et voi hyvin, älä epäröi jäädä kotiin sairastamaan. Kysy työnantajaltasi, mitä määräyksiä työpaikallasi on sairauspoissaolosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että kaikki olonsa sairaaksi tuntevat pysyvät kotona ja välttävät lähikontakteja. Älä mene flunssaoireisena kauppaan äläkä luontoon.

En tunne oloani täysin terveeksi. Pitäisikö minun perua varaamani terveyskeskusaika?

Peru aikasi, jos sinulla on flunssaoireita.

Epäilen saaneeni koronavirustartunnan, mitä teen?

Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita ensin omaan terveyskeskukseen niin saat ohjeet hoitoon hakeutumisesta. Mustasaaren terveyskeskus puh. 06 327 7453, Vöyrin terveyskeskus puh. 06 385 2200.
Aukioloaikojen ulkopuolella soita Vaasan keskussairaalan päivystyspoliklinikalle puh. 116 117.

Tunnen oloni terveeksi. Voinko tulla sosiaali- ja terveydenhuollon vastaanotolle varattuna aikana tavalliseen tapaan?

Sosiaali- ja terveydenhuolto palvelee jatkossakin. Ilmoitamme sinulle henkilökohtaisesti, jos et saa tulla vastaanotolle. Jos sinulla on kysyttävää, voit olla etukäteen yhteydessä siihen henkilöön, jonka tapaat vastaanotolla.

Saavatko oppilaat tulla suunniteltuihin terveystarkastuksiin, vaikka koulut ovat kiinni?

Terveystarkastukset ja käynnit lääkärillä ja terveydenhoitajalla jatkuvat toistaiseksi. Tarkastukset tehdään tarpeen ja resurssien mukaan. Oppilaaseen/huoltajaan otetaan aina yhteyttä ennen käyntiä. Kouluterveydenhuolto palvelee tutussa puhelinnumerossa samoina aikoina kuin aiemminkin.

Olen eronnut, ja lapseni asuu vuorotellen minun ja toisen vanhempansa luona. Pelkään, että lapseni saa hänen luonaan tartunnan. Voinko lopettaa tapaamiset koronaviruksen tartuntariskin perusteella?

Lapsella on oikeus pitää yhteyttä molempiin vanhempiinsa. Tätä oikeutta on vaalittava myös poikkeusoloissa. Tekemänne sopimus on voimassa mahdollisimman pitkälle. Pyrkikää tekemään yhteisymmärryksessä tavanomaisista tapaamis- tai asumisjärjestelyistä poikkeavia tilapäisiä ratkaisuja, jos siihen on tarvetta.

Perheeni taloustilanne on heikentynyt koronakriisin aikana (esimerkiksi lomautusten, irtisanomisten tai sairauden vuoksi). Mistä saan apua?

Ota selvää, mihin etuuksiin sinulla on oikeus. Jos olet ammattiyhdistyksen jäsen, käänny sen puoleen. Voit myös hakea Kelalta sairauspäivärahaa, työttömyystukea tai muuta etuutta. 
Sinulla voi myös olla oikeus perustoimeentulotukeen. Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Lisätietoja Kelan etuuksista ja niiden hakemisesta saa verkkopalvelusta www.kela.fi.

Erityistapauksissa sinulla voi olla oikeus täydentävään tai ehkäisevään toimeentulotukeen. Ne myöntää kunta. Myöntämisen edellytyksenä on, että olet ensin hakenut perustoimeentulotukea Kelasta. Lisätietoja löydät verkkosivulta.

Yrittäjille

VASEK on koonnut muutamia hyödyllisiä linkkejä, jotka voivat olla yrittäjälle suureksi hyödyksi. Sivua päivitetään jatkuvasti uusilla tiedoilla. https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/paivittyva-seuranta-koronatilanne-ja-yritykset-hyodyllista-tietoa

Toivottavasti löysit etsimäsi vastauksen!

Jos sinulla on kysymyksiä kunnan toiminnasta, hallinnosta tai palveluista, otathan yhteyttä sähköpostitse info@mustasaari.fi.