Valtakunnalliset vieraslajitalkoot Kristiinankaupungissa

Soolotalkoot Suomenluonnon monimuotoisuuden puolesta
Osallistu valtakunnallisiin vieraslajitalkoisiin 23.5.–31.8.2022.

Soolotalkoissa torjutaan seuraavia vieraslajia:
Jättipalsami, komealupiini ja kurtturuusu.

Yleisiä ohjeita osallistumiseen
Voit osallistua soolotalkoot-kampanjaan omassa pihapiirissäsi, puutarhapalstallasi tai Länsirannikon ympäristöyksikön Kristiinankaupungin osaston osoittamassa talkookohteessa yksin, pienessä porukassa tai yhdistyksesi kanssa.

Torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa
Kasvien kitkeminen ja maan kaivaminen vaatii aina maanomistajan tai haltijan luvan. Tämä koskee myös yleisiä alueita kuten kunnalle kuuluvia ulkoilualueita, puistoja ja uimarantoja. Kasveja voi jokamiehenoikeuden perusteella kerätä, mutta kaivaminen, kitkeminen ja haitallisten vieraslajikasvien esiintymien hävittäminen muualta kuin omalta maalta ei ole sallittua ilman lupaa.

Varmista turvallisuus
Varmista aina torjuntakohteella työskentelyn turvallisuus. Käytä tarvittavaa suojavaatetusta ja sopivia työkaluja.
Emme vakuuta osallistujia, vaan jokainen huolehtii omasta vakuutusturvastaan itsenäisesti. Soolotalkoilijat tekevät näin ollen itse valitsemillaan kohteilla vieraslajien torjuntaa omalla vastuullaan.

Vieraslajijäte
Pihan vieraslajeja sisältävä kasvijäte tai maa-aines tulee ensisijaisesti käsitellä jätteen muodostumisalueella niin että, pienennetään riski lajin leviämiselle uusille alueille. Vieraslajikasveja sisältävän jätteen voit myös laittaa suljetussa kaksinkertaisessa muovipussissa poltettavan jätteen joukkoon.

Länsirannikon ympäristöyksikön Kristiinankaupungin osasto on vallinnut soolotalkookohteiksi seuraavia alueita jättipalsamin ja komealupiinin torjuntakohteiksi:

  1. Närpiöntien ja Karhusalmentien-Hevoshaantien välinen puisto (jättipalsami) Puisto/park
  2. Tiilitehtaanmäen Natura 2000 -alueella on kolme aluetta Tiukan joen varrella:
    – riippusillan läheisyydessä (Jättibalsami 1)
    – etelämpänä pellon ja joen välissä (Jättibalsami 2)
    – Savilahdentien varrella (Jättibalsami 3)
  3. Lapväärtintien kevyen liikenteen tiellä sairaalamäellä (Komealupiini)

Jättipalsamia on torjuttava ennen kuin on saanut kukka- ja siemenvaihetta alkukesän aikana. Kasvi on revittävä ylös, on taitettava ja laitettava kasaan ja kasaa on poljettava kunnolla, että kasvi ei juurru uudelleen.

Komealupiinia torjutaan poimimalla kukat mieluiten ennen kun, on muodostunut siemeniä. Kukkavanat, joissa ei ole siemeniä, voidaan jättää kasaan kuivumaan tai poimia kotiin kukkakimpun. Mikäli on muodostunut siemeniä, on kasvijäte laitettava suljettuun kaksinkertaiseen muovipussiin ja vietävä poltettavaan jätteeseen.

Kyseessä olevilla alueella on soolotalkoot kyltti. Maanomistajilta on lupaa alueiden vieraslajien torjuntaan.

Tarkempia ohjeita osallistumisesta ja raportoimisesta löydät soolotalkoiden kotisivuilta.